home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2023.08.24.
LXXVIII. évf. 33. szám
Filmtabletták

A nyár két legfontosabb és legsikeresebb filmje

A Barbie az első hétvégén világszinten mintegy 335 millió dollárral nyitott, ami valószínűsíti, hogy meglesz az 1 milliárd is. A közönség és a kritikusok is imádják. A Barbie sikerét az idén egyik mozinak sem sikerült felülmúlnia a nyitóhétvégés bevételek tekintetében. Greta Gerwig alkotása óriási sikert aratott, Margot Robbie és Ryan Gosling alakításáról szuperlatívuszokban beszélnek.


Barbenheimer: Wikipedia

De Christopher Nolan sem panaszkodhat: több mint háromórás történelmi drámája, az Oppenheimer eredetileg mintegy 50 milliós kezdőbevétellel számolt, melyből végül 80 lett. Rendkívül ritka, hogy ugyanakkor jelenik meg két film, és mindkettő azonnal 50 millió dolláros bevétel felett nyit. Az Oppenheimer ráadásul világszinten további 90 millió dollárt keresett az USA-ban összekalapozott 80 millió felett.

Persze teljesen más műfajú a két mozi, viszont az internetes hype-vonatnak — és a Barbenheimer jelenségnek — köszönhetően együtt tudott bombasiker lenni a két film. A jelenség a gyakorlatban abban nyilvánult meg, hogy sokan „dupla bemutatóként” tekintették meg a két alkotást, azaz egymás után nézték meg őket a moziban. A koronavírus-járvány előtti időkben is csak elvétve kasszírozott ennyit egy-egy film az első hétvégéje során.

 

Elhunyt William Friedkin

Az Oscar-díjas rendező nyolcvanhét évesen halt meg. Olyan fontos filmek fűződnek a nevéhez, mint Az ördögűző vagy a Francia kapcsolat.

Az ördögűző megkerülhetetlen horrorklasszikus, mely mindmáig hatással van a műfajra. Megjelenésekor, 1973-ban a sátán által megszállt tinilány témája igencsak felborzolta a kedélyeket, többen rosszul is lettek a vetítéseken. A Francia kapcsolatban Gene Hackman játszott parádésan, máig idézett kőkemény bűnügyi kultuszfilmet tudott rendezni Friedkin 1971-ben, melyért meg is kapta a legjobb rendezésért járó Oscar-szobrot. Mindenképp érdemes beszélni a Portyán című ugyancsak bűnügyi thrillerről, melyben Al Pacino merült alá a korabeli New York-i homoszexuális szubkultúrába, hogy elkapjon egy sorozatgyilkost. Ez a film sem csengett le botrányok nélkül, mert eléggé megosztotta a meleg közösséget.

Friedkin egyébként haláláig aktívan dolgozott, az idén ősszel a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják majd be Kiefer Sutherlanddel készült drámáját, a The Caine Mutiny Court-Martialt. William Friedkint két fia és felesége gyászolja.

 

Meghalt Mark Margolis, a Breaking Bad sztárja

A szinte mindenkinek ismerős karakterszínész nyolcvanhárom éves volt, a Breaking Bad és a Better Call Saul mellett az Ace Venturában, a Pankrátorban és A sebhelyesarcúban is szerepelt. Jellegzetes fizimiskája révén általában rosszfiúkat, gengsztereket, drogbárókat vagy az Ace Ventura esetében szigorú főbérlőt játszott. Egyik utolsó nagy szerepe volt Hector Salamanca a Breaking Badben és a Better Call Saulban. Több mint hatvan filmben szerepelt. Rövid betegség után New Yorkban hunyt el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..