home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2018.10.24.
LXXIII. évf. 42. szám
Filmtabletták

Bronz-diák-Oscar-díjat nyert a zentai Kovács István filmje — Készül az Aladdin élő szereplős változata — A közeljövő streamingszolgáltatásai

Bronz-diák-Oscar-díjat nyert a zentai Kovács István filmje

A Student Academy Award gálaműsorát péntek hajnalban tartották meg Los Angelesben, az amerikai filmakadémia Samuel Goldwyn Theaterjében, ahol az Ostrom című rövidfilm bronz fokozatú díjat nyert. Az Ostrom a harminchárom éves Kovács István diplomafilmje volt a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A zentai rendező Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János osztályába járt. A huszonhárom perces alkotás 1994-ben Szarajevóban játszódik, a történet főhőse egy bosnyák nő, aki vízért indul a mesterlövészek és aknák kereszttüzében, hogy hajat mosson randevúja előtt. Kovács István a Hét Napnak adott interjújában elmondta, az Ostrom jelölésének legnagyobb hozadéka az is, hogy ezzel esélyes lehet a hagyományos Oscar-díjra is, a rövidfilmek jelöltjei közé kerülhet ugyanis, ha elég szavazatot kap az akadémia tagjaitól. Eddig egyetlen magyar alkotó nyert diák-Oscar-díjat, mégpedig 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomafilmje.

 

Készül az Aladdin élő szereplős változata

Szinte futószalagon érkeznek az utóbbi időben a Disney legnépszerűbb rajzfilmjeinek élő szereplős filmváltozatai. A dzsungel könyve, Alice Csodaországban, A szépség és a szörnyeteg — csak hogy a legutóbbi alkotásokat említsük. És még rengeteg érkezik a jövőben: Tim Burton a Dumbót készíti elő, Jon Favreau pedig Az oroszlánkirályt forgatja majd le, csúcstechnológiás számítógépes effektekkel. 1992-ben az Aladdin volt a legsikeresebb Disney-produkció, így hát nem meglepő, hogy az Ezeregyéjszaka meséje sem maradhatott ki a sorból. Ez a mozi ráadásul már majdnem kész is: 2019. május 23-án debütál, sőt, a legnagyobb videómegosztó portálon már meg is tekinthető az előzetese. A legmeglepőbb viszont mégis az, hogy nem más, mint A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff című zseniális gengszterfilmek rendezője, Guy Ritchie forgatta le. A dzsinnt Will Smith játssza majd, Jázmin Naomi Scott lesz, Aladdin szerepére pedig a Jack Ryan sorozatból ismert Mena Massoudot választották ki.

 

A közeljövő streamingszolgáltatásai

Szerbiában egyelőre a Netflix és az HBO van jelen a legnagyobb streamingszolgáltatások közül, ezeken lehet egyhavi előfizetés ellenében online filmeket és sorozatokat nézni, mégpedig a legjavából: a legnépszerűbb, óriási költségvetéssel készülő szériákat és mozifilmeket valójában egy gombnyomásra élvezhetjük full HD, sőt, akár 4K-minőségben is. Európa és Amerika országaiban elérhető még az Amazon, a Hulu, illetve hamarosan a Disney is elindítja a maga szolgáltatását. Választék tehát bőven akad a tengerentúlon. Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek adatok, hogy Szerbiában hányan fizetnek elő ezekre a szolgáltatásokra, hivatalos információkat ugyanis nem találni. Az illegális letöltős kultúra nyilvánvalóan még mindig dominál, és ez az ingyenes megoldás mindaddig vezető szerepet tölt majd be hazánkban, amíg az erre vonatkozó törvények nem szigorodnak jelentősen. A világ más részein viszont jönnek a régi-új cégek: a Warner-AT&T 2019-ben, az eddig 10-15 perces tartalmakra specializálódott Qubit pedig szintén valamikor a közeljövőben indítja be az online műsorkínálatot. A Qubit azért is érdekes lehet, mert rövidfilmek és sorozatok is elérhetőek lesznek ott. Ha ez utóbbi és a Warner neve alatt futó szolgáltatás sikeres lesz az Egyesült Államokban, akkor egyszer akár még Szerbiában is találkozhatunk majd velük.


Nyitókép: 24.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..