home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Filmekből ismertté vált autók (5.)
Lábadi Loránd
2020.04.29.
LXXV. évf. 17. szám
Filmekből ismertté vált autók (5.)

Egy autó, egy ismert színész, és máris megvan egy film, mely bejárja a világ minden moziját. De ha még a televízió is műsorára tűzi, és sorozatként vetíti, akkor mindenki ismerni, kedvelni fogja a kiválasztott modellt.

Így van ez a Kicsi kocsi sorozattal, a Magnummal, a Columbóval, a 007-es-filmekkel vagy a Taxival, és sorolhatnánk tovább. Van, ahol a főszereplő áll a középpontban, de van olyan is, amikor egy autóról szól a film, a szereplők csak másodlagosak. Lehet ez reklám is, mellyel igyekeznek felkelteni a nézők érdeklődését egy bizonyos autómárka iránt, és szinte mindent bemutatnak, hogy mire is képes valójában, miközben ezt szépen összedolgozzák egy érdekes történettel is.

Udo Brinkmann, aki egy nőcsábász sebészorvos, egy Volkswagen Golf Cabrióval látható a sorozatban. A modell 1979 és 1993 között volt gyártásban, és csaknem 390 000 darabot értékesítettek belőle, ami nem mondható soknak, de nagyon népszerű volt. Szinte minden korosztály vásárolta, mivel nagyon szép vonalvezetésű, praktikusnak is mondható kocsi volt, mert nyáron a nyitott tető kimondhatatlanul kellemes érzést nyújtott az utasoknak, télen viszont az elektromotorral vezérelt vászontető kellően szigetelt, hogy a nagy hidegben is elviselhető legyen az utazás. Hossza 3890 mm, szélessége 1640 mm, magassága 1395 mm, öntömege 945 kg. A motor négyhengeres, 1781 cm3-es és 98 lóerős, végsebessége 166 km/h. Az üzemanyag-fogyasztása városban 11,1 liter, ami akkoriban nem okozott nagyobb gondot, mivel az üzemanyagár alacsonyabb volt. A modellek között akadtak gyengébb, illetve erősebb motorokkal gyártottak is. A klinikában látható fehér kabrió miatt ez a szín volt a leginkább keresett, de nemcsak a sorozatnak köszönhetően, hanem általánosságban is ez a legkedveltebb.

A Starsky és Hutch tv-sorozat 1975-ben indult, és csupán négy évadig jutott el. A filmben szereplő autó a Ford autógyár egyik népszerű modellje, a Gran Torino, mely sok amerikai kedvenc autója volt és a mai napig is az. A piros szín valójában a sorozatban látható modell sikere után jelent meg a szalonokban 1976-ban, egy 1000 + 2 darabos, limitált Starsky/Hutch-széria részeként. A fényezés, a tükrök és a lökhárítók voltak megszabva, a többit a vevő válogathatta össze saját elképzelése szerint. Ezért nagyon ritka a két teljesen megegyező Starsky/Hutch Gran Torino. A motor 7500 cm3-es, V8-as elrendezésű, teljesítménye 216 lóerő, végsebessége 191 km/h, gyorsulása 8,4 másodperc 100 km/h-ra. Az üzemanyag-fogyasztása járőr üzemmódban 18 liter, míg üldözés tempóban akár 30 liter is lehet. Ezek az adatok nemcsak a filmben szereplő modellre, hanem az összes legyártott, ilyen műszaki adatokkal bíró autóra is érvényesek.

Az olasz meló című, nagy sikerű akciófilm 2003-ban volt először látható, de azóta több tévétársaság is rendszeresen vetíti. Az izgalmas mozi Los Angeles utcáin játszódik: padlógázzal hasítanak, majd egy alagútban folytatódik a száguldozás, de már nagy mennyiségű arannyal a járműben. A Mini Cooper mozgékonysága, teherrel vagy anélkül, szemet gyönyörködtető látvány. A gépkocsi hossza 3655 mm, szélessége 1688 mm, magassága 1416 mm, saját tömege 1140 kg, a hasznos teher 430 kg — ez a filmben persze jóval több volt. A motor négyhengeres, soros, a hengerűrtartalom 1598 cm3, a maximális motorteljesítmény 163 lóerő, a végsebesség 218 km/h. Az üzemanyag-fogyasztása városban 11,6 liter, országúton 6,6 liter, a vegyes fogyasztása 8,4 liter, a 100 km/h-ra való gyorsulása pedig 7,4 másodperc. A sebességváltó 6 fokozatú, mechanikus, van benne szervokormány, keréknyomás-ellenőrző rendszer, és sorolhatnánk tovább az alapcsomag tartozékait. Ez a modell a kezdetektől népszerű volt, mert a parkolási lehetőségek nem okoznak különösebb fejtörést, a méretének köszönhetően a legkisebb helyre is be lehet vele állni.

A szupercsapat című sorozatban látható jármű egy 1983-as kiadású GMC Vandura 5,7. A nyolchengeres benzinmotor 5733 cm3-es, V elrendezésű, 190 lóerős, egyterű, az ülések száma 8. Hossza 5136 mm, szélessége 2019 mm, magassága 2080 mm. Amikor Rosszfiú a gázra lépett, az üzemanyag-fogyasztás 12 és 18 liter közötti értéket mutatott — ez megegyezik a valóságos fogyasztással, ha viszont finoman indulunk, akkor talán megússzuk 12 literrel. A műszaki adatok típusként változnak, mivel több motorváltozatban is gyártották. Voltak kempingezésre alkalmas modellek, üzletembereknek szánt csúcstechnológiával felszereltek és egyszerű emberek számára is hozzáférhetőek. Aki kedvelte az ilyen autókat, márpedig az Egyesült Államokban sokan szeretnek nagy kocsit vezetni, az meg is vásárolta, noha az ára nem éppen a középkategóriába tartozott.

A felsorolt filmek/sorozatok és a bennük szereplő autók némely esetben nagy hatással voltak az emberekre, akik vették is a járműveket, mert úgy gondolták, hogy a tévében látható manőverek a valóságban is kivitelezhetőek. A nagy mutatványok többsége azonban csupán filmtrükk, ahogy az autók teljesítménye sem mindig olyan jó, mint a mozivásznon. Egy film megnézése után tehát ne rohanjunk azonnal az autókereskedőhöz.

(Vége)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..