home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Filmbe illő történet
Gazsó Orsolya
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám

Az Origo Egyesület egy fiatalokból álló topolyai civil szervezet, amely Topolya község turizmusával, látnivalóinak megismertetésével, rendezvények és programok szervezésével, valamint a fiatalok önkéntességre való nevelésével foglalkozik. Egyik fő projektuma az Origo Open Fest nevű filmfesztivál, amelynek keretében az idén egy filmpályázatot is meghirdettek a szervezők. Az egyesületről, a fesztiválról és a pályázat követelményeiről Tölgyesi Hubával, az Origo Egyesület elnökével beszélgettem.

Huba elmondta, hogy mind a topolyai fiatalok, mind a község részéről igény mutatkozott egy olyan egyesület megalakítására, amely fölpezsdíti a város mindennapjait. Így jött létre 2012 végén az Origo. Jelenleg tíz taggal működik ez a nonprofit szervezet. Programjaiban nagy hangsúlyt helyez a többnyelvűség előnyeinek megismertetésére, a multikulturális Topolya lehetőségeinek bemutatására és kihasználására, valamint a gyermekek tanítására. Iskolán kívüli oktató jellegű aktivitásokat tart általános és középiskolás diákoknak, szórakoztató programokat szervez a topolyai extrém sportolók közreműködésével, családi napot, kiállításokat, szármafesztivált rendez, és gondol a mozi kedvelőire is, a nyár végén másodszor is megszervezi az Origo Open Fest nevű filmfesztivált.

Az Origo Open Fest célja, hogy népszerűsítse a filmkultúrát. A fesztiválon vetített összes filmet feliratozással mutatják be, így mindenki a saját anyanyelvén követheti végig az alkotásokat. Az egyesület elnöke elmondta, hogy ebben az évben egy filmpályázattal gazdagítják a rendezvényt. Legfeljebb tizenöt perces filmek beérkezését várják, amelyek a tavalyi, illetve az idei év folyamán készültek. A pályaművekhez feliratot is szükséges csatolni. A rendezőknek a következő kérdéseket kell körbejárniuk: milyen előnyei és hátrányai vannak a többnyelvű közösségnek, mi mindennel szembesülünk egy ilyen környezetben, hogyan hat ránk a multikulturalizmus. Ezek után nem meglepő, hogy a pályázat a Babiloni harmónia címet viseli.

A legsikeresebb filmeket bemutatják az Origo Open Festen, amelyet az idén augusztus 22-étől 24-éig rendeznek meg Topolyán. Huba fölhívja mind a fiatalok, mind az idősek figyelmét erre a megmérettetésre, hiszen a pályázat mindenki számára nyitott, műfaji korlát sincs, és professzionális művészek, valamint amatőrök is egyaránt jelentkezhetnek. A pályázati anyagot HD minőségben (mpeg, 1920 x 1080, progressive, bitrate minimum 15, hang -12 dB mix) kell elküldeni postai úton (24300 Bačka Topola, Glavna 12.) vagy fájlmegosztó oldal segítségével az origo.btop@gmail.com e-mail címre. A filmhez a következő adatokat kell mellékelni: a rendező neve, a film címe és a hossza, a készítés éve, elérhetőségek. A beküldési határidő 2014. augusztus 1-je.

A szakmai zsűri elbírálása alapján a három legjobb filmet jutalomban részesítik. Az első helyezett ötezer, a második négyezer, a harmadik pedig háromezer dinárt kap, illetve mind a három díjazottnak jár ajándékcsomag is. A legjobb filmeket a Vajdasági Televízió is le fogja vetíteni. További információ az origo.btop@gmail.com e-mail címen, a 060/333-45-24-es telefonszámon vagy a www.facebook.com/origobtopola oldalon kapható.             

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..