home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Figyelem a szórványban lévő egyesületek, intézmények iránt
Bacsik Lőrinc Natália
2023.12.11.
LXXVIII. évf. 49. szám
Figyelem a szórványban lévő egyesületek, intézmények iránt

A magyar állam és a tartományi oktatási titkárság által fontos, kiemelt jelentőséggel bíró oktatási és kulturális fejlesztések, felújtások valósultak meg az elmúlt időszakban a közép-bánáti szórványban is. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai és a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői december 10-én Nagykikindán, Tordán és Kisoroszon jártak. Nagykikindán a küldöttség megtekintette a Fejős Klára Általános Iskolát, melyben a városban csak ott folyik magyar nyelven is oktatás.

Csömöre Hermina igazgatónő elmondta, az iskolának 200 tanulója van, ebből 50 diák tanul magyar nyelven. Régi iskoláról van szó, nagy szükség van már a felújításra. A tartományi titkárság 150 millió dinárt hagyott jóvá a tetőszerkezet felújítására, az ablakok és a tantermek ajtóinak cseréjére, a főépület teljes homlokzatának a megújulására. A projektdokumentum kidolgozását az MNT támogatásával tudták elkészíteni, megboldogult Pásztor István elnök úrnak köszönhetően.

(Fotók: Kovács Elvira Facebook-oldala)

Az Egység Művelődési Egyesületben Tóth Ramóna elnök, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mutatta be a színházteremben végzett és még zajló felújításokat. Elmondta, az egyesületnek négy fizetett alkalmazottja van, és több alosztály működik. A színjátszók társulata minden évben fellép a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, s nagy népszerűségnek örvend. 

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke hangsúlyozta, szükség van arra, hogy a bánáti egyesületekre, oktatási intézményekre is figyeljenek, segítsék őket. Tóth Zoltán tartományi képviselő is szólt az egybegyűltekhez, aki kiemelte, az Egység a nagykikindai magyarság kultúrájának bástyája. Fremond Árpád, a MNT elnöke a választásokra kitérve az elhunyt Pásztor István elnök urat is megemlítette, aki mindenki védelmezője volt, és sokszor járt ebben a térségben is, s a kéréseket meghallgatva ahol tudott, segített, megoldást talált a felmerülő problémákra. Ezt szeretné a VMSZ és az MNT is folytatni a jövőben.

Kisoroszon a tájház udvarában Talpai Sándor, a Torontál elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket. Az alkalmi műsorban a kisoroszi alsó osztályosok a jelenlevőknek Luca- és Mikulás-napi szokásokat mutattak be, Szent Borbáláról meséltek, majd egy közös karácsonyi dal is felcsendült.

Fremond Árpád, az MNT elnöke gyújtotta meg a hatalmas adventi koszorú második gyertyáját. Örömét fejezte ki, amiért jelen lehet ezen a rendezvényen. Köszönetet mondott a gyerekeknek és a felkészítő tanítóknak a műsorért. Rámutatott, fontos a közösségeknek a szórványközpontok megléte, az ilyen rendezvények pedig azt bizonyítják, mennyire összetartó a falu. Az adventi időszak jelentőségével kapcsolatban a megtisztulást emelte ki, hiszen csak tiszta lélekkel tudjuk igazán a karácsonyt várni. A reményt jelképező gyertyát meggyújtva azt kívánta mindenkinek, a szeretet járja át a szívünket, és tegyünk meg mindent egymásért.

A megjelentek a mézeskalács házikókat is megnézték, melyeket a gyermekek és az ügyes kezű hölgyek készítettek, majd következett az új épület, a vendégház megtekintése, ez a projektum 50 millió forint értékű beruházás volt. Az épületben hat háromágyas szoba, étkezde, konyha és mellékhelyiségek találhatóak. Itt ejtették meg a beszélgetést a szórványközponthoz tartozó települések művelődési egyesületei elnökeivel, képviselőivel, akik 5-5 percben mutatták be egyesületüket.

Tordán három olyan középület — általános iskola, civil szervezetek otthona, művelődési ház — felújítása valósult meg vagy van folyamatban, amely rendkívül jelentős a település lakosai számára. A küldöttség a felsoroltak mellett Magyarittabéra is ellátogatott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..