home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Figyelem! A vonat közlekedik
Fehér Márta
2020.12.07.
LXXV. évf. 49. szám
Figyelem! A vonat közlekedik

Ez a kétnyelvű szöveg olvasható a Szabadka és Zenta közötti vasút mentén fekvő településeken, a vasúti átjárók közelében elhelyezett vadonatúj közlekedési táblákon. Szükség is volt erre, hiszen a hosszú hónapok alatt igencsak elszoktak a vonat látványától az arra járók. Másfél év után indult újra november 20-án a vasúti közlekedés a két város között, és néhány nap múlva én is kedvet kaptam ahhoz, hogy kipróbáljam, mennyire gyors és kényelmes.


Háttérben a felszedett talpfák

Legutóbb még az ezüstvillámnak vagy ezüstnyílnak nevezett, közkedvelt járgánnyal 10–30 km/h sebességgel utaztam Szabadka és Zenta között — nosztalgiáztam, miközben Oromon a felújított vasútállomásra tartottam. Az akkori tapasztalatok után kíváncsian vártam, vajon valóban befut-e körülbelül 20 perc alatt a félúton levő megállóra a vonat. Aztán 14.53-kor feltűnt a távolban a fénye, és nemsokára a kényelmes, gyors járaton ültem. Nem sokáig élvezhettem a fülke melegét, mert a vonat menetrend szerint 15.18-kor begördült a zentai állomásra.
 


Figyelmeztető tábla Oromon


Felszállásra várva Oromon

A villámgyors utazás alatt beszélgettem Lakatos Dániellel, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar harmadéves hallgatójával, aki már hazafelé tartott Szabadkáról, ahová egy ösztöndíjszerződés miatt ment el a déli vonattal.


Vonaton utazni jó! — Lakatos Dániel

— Néhány hete távoktatásban tanulunk a koronavírus-járvány miatt, így az újraindult járatot ma próbáltam ki. Kollégista vagyok, korábban hetente kétszer utaztam a vonatpótló busszal, ami nem volt jó megoldás, hiszen gyakran tömegben, a rengeteg táska miatt elég kényelmetlenül, néha állva tettem meg az utat. Örülök, hogy végre megindult a vonat! Kényelmes, jobban elfér az ember, mint a buszon. Olcsó, a menettérti jegy ára 290 dinár, emellett pontos, gyors. Odafelé tartva észre sem vettem, hogy már Szabadkán vagyok, nagyjából 45 perc alatt megérkeztünk.


A felújított oromi vasútállomás épülete

A járat Békova, Gábrity, Orom, Völgyes, Bogaras és Felsőhegy megállókon áthaladva közlekedik Szabadka és Zenta között. Itt is, ott is szálltak fel utasok, ki munkából jövet-menet, ki ügyintézésre tartva. Mindenki elégedettnek bizonyult, akivel váltottam néhány szót, és örömmel nyugtázta, hogy befejeződött a 38,5 km-es szakasz felújítása.

Befut a vonat az oromi állomásra

– Másfél év után indult újra a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között — emlékeztet dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke. A politikus nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vasútvonal nemcsak Szabadka és Zenta lakosságának fontos, hanem a két település között élők számára is, illetve regionális jelentőséggel is bír. — A gazdaság szempontjából is jelentős, és azért is, mert a vasút a legbiztonságosabb, legolcsóbb, illetve normális körülmények között a leggyorsabb módja a közlekedésnek. Most 80 km/h sebességgel halad a vonat, ami elsőre tűnhet úgy, hogy nem egy dicsekvésre okot adó tény, de ha visszagondolunk arra, hogy az elmúlt évtizedekben az ezüstvillámnak vagy ezüstnyílnak nevezett járgány milyen sebességre volt képes a vasúti infrastruktúra katasztrofális állapota következtében, akkor azt gondolom, hogy ez a 80 km/h teljesen vállalható. Az insfrastruktúraügyi minisztérium, illetve a Szerbiai Vasutak Részvénytársaság volt a beruházó, a kivitelező. 15 millió eurós befektetésről beszélhetünk. Az járulékos haszon, hogy az oromi vasútállomás is megújult. A Szabadka—Zenta vasútvonal egy szélesebb körű stratégiának az első megvalósuló eleme, hiszen ehhez hozzá kell tenni a Belgrád—Budapest gyorsvasutat, illetve a Szeged—Szabadka—Baja vasútvonalat, melyet újra ki kell építeni, illetve fel kell újítani. Ez egyéb vajdasági települések szempontjából is különös jelentőséggel bír majd, tehát nemcsak a szabadkaiaknak és a szegedieknek fontos, hanem például a horgosi, a palicsi, a királyhalmi, a hajdújárási lakosok szempontjából is jelentős. Ez a környék gazdasági fellendülését és az élet mobilitásának a javulását eredményezi.


A következő megálló: Bogaras

Ez volt az egyik legnagyobb beruházás Vajdaság északi részén, egyúttal regionális jellegű is, hiszen Szabadkát Magyarkanizsa, Zenta és Csóka községeken keresztül köti össze Nagykikindával és Nagybecskerekkel. A pálya javítása az országos jelentőségű szakaszok felújítása alkalmával felszedett és újonnan beszerzett anyaggal történt. Teljesen kicserélték a síneket, a talpfákat és az ágyazatot, rendbe tették a jelzéseket, az átjárókat és felújították az oromi vasútállomást. Ez még nem működik (így természetesen ott nem, hanem csak a vonatban tudtam jegyet váltani), tart a peron kiépítése, már a végükhöz közelednek ezek a munkálatok is. Négy vágányra fut szét a sín a megállón.


Megérkezett a vonat Zentára

— A vasútállomást anno 1889-ben adták át, november 14-én — mesélte Lékó Róbert, Orom HK Tanácsának elnöke. — A falu is ehhez a dátumhoz kötötte a falunapot, és ezt ünnepeljük a település megalakulásaként, hiszen ezután kezdtek a tanyák csoportosodni a vasút köré, számunkra ezért ez volt a legfontosabb épület. Az az igazság, hogy a megépítése óta mostanáig nem történt rajta semmilyen javítás, ezért az állomás és környéke is lepusztult. A közeli bakterház a falu központjában csak rontotta a faluképet, azt sikerült egy elég hosszadalmas idő után lebontatni a vasúttal, így az állomás környékén ki tudtunk alakítani egy szép parkot. Nagyon örültünk ennek az építkezésnek, hogy felújították a vasútállomást. Kicserélték a teljes tetőszerkezetet, a nyílászárókat, újra bevakolták és befestették az objektumot. Most egy nagyon szép állomásunk van, bízunk benne, hogy lesz, aki a továbbiakban is gondját viseli. Azt is kiemelném, hogy aszfaltút vezet a főútról az állomásig. Mi igyekeztünk a környékét alakítani a parkkal, amit a 2024-ig bevezetett helyi járulékból fedeztünk, és azóta is mi tartjuk karban a zöldfelületet. Mivel a most felszerelendő sorompót kézzel kell fel- és leereszteni, valószínűleg a Szerbiai Vasutak alkalmaz majd valakit, aki kezeli, felügyeli, így bízunk abban, hogy az állomás környékét is karbantartják majd.


Az elhagyatott zentai vasútállomás

Egyelőre a járat Szabadkáról 4.25-kor, 7.05-kor és 14.35-kor indul (5.08-kor, 7.48-kor és 15.18-kor érkezik Zentára), a Tisza-parti városból pedig 5.45-kor, 12.05-kor és 19.45-kor Szabadka felé, ahová 6.28-kor, 12.48-kor és 20.28-kor érkezik be. December 12-éig marad ez a menetrend, azután módosítja a vasút, így valószínűleg gyakrabban közlekedik majd ez a mindenkor népszerű járat.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..