home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fiatalos lendülettel
Martinek Imre
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Fiatalos lendülettel

Idestova másfél hónapja jelentős környezetvédelmi megmozdulások folynak a dél-bánsági Torontálvásárhelyen. Főszerepben a fiatalokkal, akiknek feltett szándékuk, hogy falujuk ne csak a fővárosi lapok fekete krónikájában közölt cikkek nyomán maradjon meg a köztudatban.

A jégtörés Jani Đinisov kétgyermekes családapa kezdeményezésére történt meg, szinte az első tavaszi fuvallattal egyidejűleg. Spontánul, az eredményeket is jegyző közösségi portál közvetítésével, és azzal a céllal, hogy a Vásártér valamikori disznópiacának helyén afféle nyílt téri rekreációs központ jöhessen létre: egypalánkos kosár-, kiskapus foci- és röplabdapálya, illetve kocogásra alkalmas ösvény.

A vasárnaponként megszervezett romhalmaz-eltakarításból a falu fiatalságán kívül a helyi közösség, továbbá a település Október 4-e Közvállalata is derekasan kivette részét. A szervezők elmondása szerint a munkaakciók további részében már csak az ún. tőkeerős befektetők, elsősorban a helyi mezőgazdasági nagyvállalkozások üzemeltetőinek csatlakozására volna szükség.

A nevezett kezdeményezéssel párhuzamosan a helyi Moša Pijade Általános Iskola zömmel magyar tannyelvű diákjainak kertészkedési megmozdulása is éli külön világát, biológiatanáruk ösztönzésére. Az iskolaudvarban „kiparcellázott” terepek egyengetését a nyolcadikosok vállalták. Őket a „palántázó” hatodikosok, valamint hetedikesek követték, és a vaskerítések átfestése sem maradt el. Sőt, a későbbiekben padok készülnek az iskola műszaki szaktantárggyal megbízott előadójának vezetésével. A kiszáradt díszfa eltávolításában, az utcai rózsabokrok rendezésében az ötödikesek jeleskedtek, a facsemeték ültetésében pedig a negyedikesek — Máté Mónika, Tóth Szolnoki Mónika és Balog Erzsébet szülők, valamint Bakator János osztálytanító koordinálásával.

A kezdeményezők bíznak benne, hogy másokat is ösztönöznek: vegyenek részt a meglévőnél mindenképpen szebb és ápoltabb élettér kialakításának, illetve megőrzésének folyamatában!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..