home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Fiatalos hagyományápolás: Úton a Négyesfogat
LENNERT MÓGER Tímea
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Fiatalos hagyományápolás: Úton a Négyesfogat

Ha tavaly a Népes Fogat címet adhattam a beszámolómnak, akkor az idén a „még népesebb” jelző dukál… Csaknem százötven ifjú leány és legény állt színpadra a negyvenöt éves művelődési rendezvény, a Négyesfogat állomásain január 5-én, Doroszlón, 6-án Bácskertesen (Kupuszinán), 12-én Gomboson, és hátra van még a gála, az idei házigazdánál, Szilágyin, e hónap utolsó szombatján.

„Mint jótékony, üdítő, hűs hullám gyűrűzik a Dunabánságon keresztül a Gyöngyösbokréta. Táncainak az üteme vérünk áramlását gyorsítja, és viseletük káprázatos színei szemünket kacagtatja. A Gyöngyösbokrétánk üde és friss. A szeretet keltette életre. Népünk megnyilatkozása ez természetes őszinteségben és kedves egyszerűségben.”  Kende Ferenc, egykor a Kalangyába írt sorait idézte fel Horvát Tímea műsorvezető, utalva a műsorsorozat idei apropójára, mely nem más, mint az anno Gombosról (újra)indított Gyöngyösbokréta néptánc-találkozó, mely az idén jubileumot ünnepel. Hecskó Endre szintén felolvasott, egykori szavai a megalakulásról így szólnak: „1969-ben felvetődött a Gyöngyösbokréta felújításának gondolata. Ekkor tárgyalni kezdtünk a doroszlói Tallósi Jánossal, a szilágyi Szűcs Antallal és a kupuszinai Sturc Józseffel. Táncosok voltak, akarat volt, hát belevágtunk.’’ Az utódok, lám, hálával emlékeznek vissza rájuk. A felvezető szöveget fénykép-összeállítás kísérte, fekete-fehér fotók a hetvenes évekből és a cifra, pántlikás, pillangós, slingelt, péntős motívumok élőségét még inkább kiemelő színes felvételek vetített sora.
Néptánccal most a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület szerepelt. Sárközi táncokat láthattunk Polyákovity Izabella koreográfiájában.  A csoportvezető: Szakál Sára.
Szerepeltek még a színjátszóik, négy rövid jelenettel. Többek között Vadnai László és a Hacsek és Sajó feldolgozások kerültek színpadra, Kuntity Zámbó Klementína rendezésében. Szereplők: Pásztor Zdravko, Vágó Jácinta, Szakál Szilárd, Kiss Tibor, Francia Gyólai Klára, Francia Flórián, Ódri Rudolf, Kurta Vendel és Mészáros Félix. E három utóbbi fiatalember klasszikus dallamokat adott elő modern hangszerelésben és egy dalt a Republic együttestől.
A kortárs zene s a táncművészet egyébként kiemelt szerepet kapott ezen a Fogaton.
A környékünkön ismert és elismert kupuszinai Petőfi Sándor ME berkeibe tartozó Step tánccsoport egy egészen új oldaláról mutatkozott be azáltal, hogy   táncdráma előadására vállalkoztak. Demeter Tót Zsaklina koreográfus a globális felmelegedés problémáját választotta meghökkentő mozgás-összeállításuk alapjául. Vörös Endre valamivel könnyedebb témában rendezett. A nyár folyamán bemutatott show-szerű, rajzfilm-slágereket tolmácsoló előadásból mutattak ízelítőt.
A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesülettől (MME) újdonságnak számított  a moderntánc-bemutató. Dor.dance-nek hívják a most alakult csoportot. Fiatal lányok a tagjai, Pál Rita vezetésével táncoltak. Négy rövid, de annál lényegretörőbb vidám jelenetet láthatott még a közönség, a település amatőr színjátszóinak előadásában. Van közte Markos—Nádas-féle feldolgozás, stand-up, de népi komédia is. Radics Leonóra, Radics Karola, Diósi Nikoletta, Dörner Krisztián, Gellér Zoltán, Kovács Katona Ákos, Radics Kornél és Kálóci Alex szerepelnek.
Gombosról az Arany János MME egészen fiatal csoporttal érkezett. Előadtak egy Rejtő-jelenetet, táncdalok hangoztak el, s modern táncot adtak elő. Műsorszámaik rendezői, illetve a koreográfusuk: Hajnal Krisztina, Sztepánovics Julianna és Klenanc József. Szereplők: Kovács Teodor, Hajdu Ákos, Sörfőző Katinka, Kövesdi Orsolya és Béres Dominika, Bogyó Blanka, Kámán Lenke, Lajkó Jelena, Hugyik Lídia, Kovács Krisztina, Markovics Martina, Szobonya Szintia és Lengyel Valentin.
Közös ének zárta a csaknem háromórás összeállítást. A Hungária zenekar Csavard fel a szőnyeget című zeneszámára ropta a sok viruló nyugat-bácskai fiatal.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..