home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fiatalok az euroszkepticizmusról
Tóth Lívia
2022.09.10.
LXXVII. évf. 36. szám
Fiatalok az euroszkepticizmusról

A zentai városháza dísztermében szeptember 9-én, a városnapi programsorozat második napján megtartották a Europe for Citizens projektum nyitókonferenciáját. Az összejövetelen, melynek témája Együtt az euroszkepticizmus ellen volt, a házigazdák mellett a magyarországi Budavár és Tiszafüred, a szlovéniai Kranj, a szlovákiai Dunaszerdahely és a romániai Székelykeresztúr főleg fiatalokból álló küldöttségei osztották meg tapasztalataikat.

A jelenlévőket Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a járványhelyzet okozta szünet után sikerült megszervezni Zentán ezt a tanácskozást, mely az ismerkedést, a barátkozást, a kapcsolatok felvételét szolgálja. A város történelmét ismertetve kiemelte a zentai csata jelentőségét, majd az uniós összefogás lehetőségeiről is szólt.

Kovács Elvira, a Szerb Képviselőház alelnöke, az Európai Integrációs Bizottság elnöke videóüzenetben fordult a résztvevőkhöz. Szerbiának az unióhoz való csatlakozása kapcsán megjegyezte, a 2014-ben elkezdődött folyamat igencsak megterhelő nemcsak Szerbia, hanem az uniós országok számára is. EU-ellenes narratívák hallatszanak, jelen van a polgárok érdektelensége, a populista szélsőséges és euroszkeptikus nézetek elfogadása — emelte ki Kovács Elvira, majd arról beszélt, hogyan tudna az Európai Unió közelebb kerülni a polgárokhoz.

Deli Andor európai parlamenti képviselő szintén videófelvételről köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, a Nyugat-Balkán földrajzilag, történelmileg, kulturálisan és gazdaságilag is Európa része, és az Európai Unió részeivé is kell válniuk.

— Hivatalos brüsszeli álláspont, hogy a Nyugat-Balkán országainak a jövője az Európai Unióban van. Ám az elmúlt egy évtizedben nagyon szerény elmozdulás történt a bővítés terén, és a jogi, adminisztratív feladatok elvégzése mellett sem tudható, hogy mikor érkezik el az a pillanat, amikor ezek az országok felvételt nyernek az Európai Unióba. Pedig az elmúlt évtized történései — a migránsválság, a koronavírus-járvány, illetve az idei év háborús eseményei — mind egyértelműen rámutattak arra, ahhoz, hogy Európa erősödjön a világban, elsősorban arra lenne szükség, hogy saját magát erősítse meg abban, hogy ezeket az országokat mielőbb bekapcsolja a közös európai projektumba — mutatott rá Deli Andor, majd a tanácskozás témájáról is megosztotta néhány gondolatát. — Az a kiábrándultság, amelyet az elhúzódó csatlakozási folyamat okozott Szerbiában és a többi térségbeli országban, az euroszkepticizmus jellemvonásait kezdi mutatni. Fontos azonban hozzátenni, hogy ez a fajta szkepszis nem annyira az európai integráció tartalmi elemeire vonatkozik, mint inkább csak arra a tényre, hogy a polgárok és a térség politikai vezetői sem látják, hogy mikor lehetnek ezek az országok az EU tagjai. Egyértelmű politikai állásfoglalásra lenne szükség, méghozzá minél hamarabb.

A konferencia folytatásában a testvérvárosok küldöttségei mutatták be településüket, a következő napon pedig a műhelymunkák is elkezdődtek.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..