home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Fesztivál a vásártéren
(Tha)
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Fesztivál a vásártéren

Felsőhegy és az oromparti járás után új helyszínen, a zentai Vásártéren tartották meg a 12. Birkanyíró- és Birkapörköltfőző Fesztivált és Állatkiállítást. A rendezvényre, melynek főszervezője a Zentai Gazdakör volt, igen sok érdeklődő gyűlt össze.

A megnyitón Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Ceglédi Rudolf polgármester és Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, fellépett a Tisza menti Fúvószenekar és a Flamenco Táncklub.
Az eseménynek ezúttal is több kísérőprogramja volt, de a legtöbb látogató a hagyományos kézi birkanyírásra, valamint a birkapörköltek és pásztorételek ízére volt kíváncsi. Természetesen a felnőttek és gyermekek egyaránt szívesen nézegették a közszemlére tett háziállatokat, birkákat, kecskéket, lovakat, disznókat, és sokan megcsodálták a kuvaszokat is. A napjainkra egyre inkább eltűnő világot idézte fel Bogdan Stipan a hagyományos pásztoröltözék bemutatásával. Mindemellett kézművesvásár és a nagyszínpadon folyamatosan zajló művelődési műsor hívogatta a sétálgató, nézelődő helybelieket és vendégeket.

A kézi birkanyírásban tizenhatan mérték össze tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat, a mesteri címet azonban nem tudták elhódítani a négyszeres bajnok felsőhegyi Üveges Lajostól. Gépi birkanyírásban a kevi illetőségű Csabai Zsolt került az első helyre, a legfiatalabb versenyző Zubrecki Branislav, az egyetlen hölgy pedig a csantavéri Bazsó Angéla volt.

Az állatkiállítás aranyérmesei Bohota Ibolya, Varga Tibor, Borsos Csaba, Novák Róbert, Elek Dabis József, dr. Major Ferenc lettek, az állattenyésztési nagydíjat a felsőhegyi Novák Károly érdemelte ki.

Pásztorételek készítésében Papp Sándor, birkapörköltfőzésben a zentai Elgas, az adorjáni Kontakt vállalat, a zentagunarasi Mag Hagyományápolók, valamint Újházi Lajos és Boros István jeleskedett, aki a fődíjat is hazavihette. A pálinkák kategóriájában a temerini Kertbarátok Kör barackja bizonyult a legkiválóbbnak.

A fesztivált többek között a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság, Zenta község önkormányzata és Idegenforgalmi Szervezete, a Zentai Gazdakör juhász szakága, a Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat és számos magánvállalkozó támogatta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..