home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Feri bácsi, az apatini cipészmester
KESZEG Szabolcs
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Feri bácsi, az apatini cipészmester

Jankovics Ferenc bácsi nyolcvankét éves, apatini cipészmester. Egész életében dolgozott, harminchárom évig a helyi cipőgyárban, majd saját műhelyt nyitott. Már nyugdíjas, de még mindig aktív, mert egyre-másra hordják hozzá az emberek a javításra váró cipőjüket.

Feri bácsinak egy zsidó kereskedő adta az első szerszámokat, hogy elkezdhessen dolgozni.

— A mesterem Major József úr, bezdáni mester volt. Tőle tanultam a szakma minden csínját-bínját. Gyerekkori csínytevéseim közé tartozott, amikor egyszer eljátszottam az időt, és nem csináltam meg a pár cipőt, melyet rám bíztak. Este jött a mester, és megdorgált, azt mondta, van egy óránk fejenként, hogy egy-egy pár papucsot elkészítsünk. Megrémültem egy kicsit, de gondoltam, ha neki sikerül, akkor nekem is menni fog. Így is volt. Ekkor a mester megint elkerített, mondván: tudok én dolgozni, csak nem akarok. Azután órára dolgoztam, és ez a munkatempó később jól jött nekem a cipőgyárban.

* Mit vett észre, miben változtak a cipők az idők folyamán?

— Jó cipőmodellek vannak, de ezek az átlagember számára megfizethetetlenek. Most a nép újra cipőjavításra kényszerül, mert szűkebb a pénztárca. Régebben az emberek mindig új lábbelit vettek, nem javították, de most nem ilyen időket élünk. Az emberek a munkájukkal, amely gyakran nem minőségi, sokat akarnak keresni, ám a silány árut sehol sem szeretik.

Előfordult, hogy Feri bácsi azt tanácsolta, a cipőgyárban ne hatszáz pár cipőt gyártsanak naponta, melynek a fele nem jó minőségű, hanem csak négyszázat, de az hibátlan legyen. Végül belementek. Feri bácsi régi vágású ember, látja a munka és az élet lényegét. Mindig vannak be nem tervezett dolgok, változások, melyekhez rugalmasan kell alkalmazkodnunk. A kínai cipők is lehetnek jók, de az ő kedvenc lábbelije a masszív bőrcipő, melyben nem fájdul meg az ember lába, és van benne tartása.

* Hogyan kapcsolódik ki?

— Horgászni szoktam. Kimotorozom a Dunára, van ott egy motorcsónakom. Sajnos nem biciklizhetek, mert volt egy műtétem. A Dunán fogott halból otthon elkészített paprikásnak pedig nincs párja.

* Átörökítette a mesterséget valakire?

— Négy inasnak voltam a mestere, a vejem olyan jó tanonc volt, hogy később már napi két pár cipőt készített. Egyik diákomat támogattam is, amikor édesanyja beteg volt. Mondanom sem kell, jó cipész lett a gyerekből.

Jankovics Ferenc most az árvízkárosultaknak készít cipőket, és a családnak dolgozik. Vállalja a lábbelik javítását és újak készítését is. Az utóbbi kihívás számára, de most már a saját tempójában dolgozik, hiszen nem sürgeti az idő.

Talán természetes is, hogy Feri bácsit a koránál fogva már sokat foglalkoztatja a halál, szeret róla beszélni, történeteket mondani. Az interjú során is ki-kitért erre a témára. Az azonban tény, hogy most, őszülő hajjal is megteszi, amit az élet kér tőle. Még van ereje, türelme és kitartása a kihívásokhoz. Tenni akarást tanultam tőle, amelyből az élni akarás fakad, és azt, hogy nincs olyan gond, amelyet ne tudnánk megoldani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..