home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Férfiasság a jégpályán
Bíró Tímea
2018.01.28.
LXXIII. évf. 3. szám
Férfiasság a jégpályán

Noha a jégkorongozás egy igen harciasnak tűnő sportág, a nők is szívesen űzik.

Amikor beköszönt a tél, a szabadkai korcsolyapályát is ellepik az ifjú jéghokizók, akik alaposan kimelegednek az edzés végére.

Az északi országokban évszázados múltú a jéglabda vagy bandy néven ismert csapatjáték, melynek szabályai már a XVIII. században kialakultak. Ezt a játékot vették át az európai országok is. A kanadai hoki keletkezése az 1800-as évek közepére tehető. Állítólag a William-erőd parancsnoka elrendelte az unatkozó katonáknak az udvar takarítását, a sepregető katonák pedig egy fadarabka terelgetésével találták ki az új játékot. Az 1850-es évektől már gumikorongot használtak.

A mai jégkorong két csapat által jégpályán, ütőkkel játszott, rendkívül gyors, férfias labdajáték. A csapatok tizennyolc játékosból és két kapusból állnak, ebből egy kapus és öt mezőnyjátékos van egyszerre a jégen. Az együttesek háromszor húszpercnyi játékidőben mérkőznek meg egymással, és céljuk, hogy a tömör, vulkanizált gumiból készült, fekete színű korongot minél többször juttassák be az ellenfél kapujába.

Napjainkban a jéghoki nemcsak Kanadában népszerű, hanem a világ minden táján. A csoportos mozgásformákat kedvelők számára tökéletes választás lehet. Mielőtt azonban belevágnánk a jéghokizásba, fontos tudnunk, hogy milyen felszerelésre lesz szükségünk hozzá. Ami elengedhetetlen: sisak, nyak- és torokvédő, mell- és vállvédő, ütő, korcsolya, kapus- vagy játékosszuszpenzor, nadrág, fog- és könyökvédő, kesztyű. Az edző, akit felkeresünk, természetesen mindenre felhívja majd a figyelmünket, és addig nem enged ki bennünket a pályára, amíg nem vagyunk szabályszerűen és biztonságosan beöltözve.

Intervallumedzésről van szó, vagyis a gyors korcsolyázást megállások tagolják. A legtöbb játékos megközelítőleg egy-másfél percet tölt a jégen, majd két-négy percig pihen. Játék közben a pulzus akár több mint 190 is lehet, így a pihenőszakasz a regenerálódás ideje. A hokizás elsősorban a törzs és a láb izmait erősíti. Javítja a csontsűrűséget, csökkenti a sérülések esélyét, valamint növeli az izomtömeget. E mozgásforma által felgyorsul az anyagcsere, hatékonyabb kalóriaégetés jön létre, illetve megerősödik a szív- és az érrendszer. Mivel a játék során számtalanszor van szükség gyors reagálásra és cselekvésre, csökken a reakcióidő.

 
A ballhockey a jégkorong száraz, utcai vagy teremváltozata, a jéghokival szinte megegyező szabályrendszerrel és felszerelésének egy részével, illetve kapukkal — nagyjából a jéghoki korcsolya nélküli változatának tekinthető.

Előnye, hogy azok is megismerhetik és élvezhetik a játék szépségét, akik nem tudnak korcsolyázni, vagy akiknek a közelében nincs jégpálya. A világ sok országában játsszák utcai, illetve teremváltozatban. Valójában bármilyen kemény, sík felületű pálya megfelel ennek a sportágnak: beton, aszfalt, palánkkal vagy anélkül, vonalakkal vagy anélkül, szabadban vagy teremben, kinek mire van lehetősége.

A jéghoki nemcsak bajtársiasságra nevel, hanem a döntésre való képességet is fejleszti, melyet a játékosok az élet más területén is kamatoztathatnak.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..