home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ferenczi György nem a zenei stílust, hanem a színvonalat díjazza A Dal 2023-ban
MTVA
2023.04.18.
LXXVIII. évf. 15. szám
Ferenczi György nem a zenei stílust, hanem a színvonalat díjazza A Dal 2023-ban

Vannak olyan előadók, akik kénytelenek kilépni a komfortzónájukból, amikor dalukat akusztikusan kell bemutatni – fejtette ki A Dal 2023 zsűritagja a Duna dalválasztó show-jának első elődöntője után. Ferenczi György szerint tiszteletre méltó, amikor az akusztikus fordulóra – komolyan véve a versenykiírást –, a versenyzők komplett új nótával állnak színpadra.

Akusztikusan áthangszerelt változatban élvezhették a nézők A Dal 2023 első elődöntőjében a válogatók során továbbjutott tíz versenydalt. „Kevés olyan zenekar, előadó van, amelyik alapból akusztikus és elektromos zenét is játszik. Akik csak az utóbbiban zenélnek, azoknak az akusztikus előadáshoz komolyan ki kell lépniük komfortzónájukból” – fogalmazott Ferenczi György a Duna Család-barát című műsorában, hozzátéve, a pályázóknak nem árt már a jelentkezéskor végiggondolniuk, hogy fordulóról fordulóra meg kell újulniuk és a döntőbe jutás esetén szimfonikus verzióban is meg kell mutatniuk a dalukat. „Három zenekarnak is megköszöntem az első elődöntőben, hogy komolyan vették a versenykiírást. Tiszteletre méltó, hogy az akusztikus hangszerelést úgy oldották meg, hogy komplett új nótát adtak elő” – mondta a kétszeres Artisjus-díjas szájharmonika-művész, aki arról is beszélt, nem a zenei stílus alapján ítéli meg a produkciókat, hanem azt a színvonalat értékeli, amivel kiállnak a színpadra. Az ugyanis nem elég, hogy egy stúdióban tökéletesen elkészített felvétellel jelentkeznek a dalválasztóba, szerzeményüket el is kell tudni játszaniuk élőben a színpadon.


FerencziGyörgy ADal2023 (fotó:MTI/KovácsAttila)

A Dal 2023 szombaton a második elődöntővel folytatódik 19:35-től a Dunán. A nézők ismét tíz dalt láthatnak és hallhatnak újra, immár akusztikusan áthangszerelt formában. Négy produkció jut tovább, ezzel kialakul A Dal 2023 döntős mezőnye. Az április 29-i végső megmérettetésen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a nyolc finalistát.  

Találjuk meg együtt az ország egyik legnagyobb zenei eseményén az év dalát! Kövesd A Dal Facebook- és Instagram-oldalát, a műsor hivatalos YouTube- és TikTok-csatornáját, valamint adal.hu-t, hogy ne maradj le semmiről!

A Dal 2023 második elődöntő szombaton 19:35-től a Dunán, közvetlenül a SzerencseSzombat után.

A Dal a tiéd!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..