home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ferenc pápa üdvözölte a gabonát szállító hajók elindulását az ukrajnai kikötőkből
(MTI)
2022.08.08.
LXXVII. évf. 31. szám
Ferenc pápa üdvözölte a gabonát szállító hajók elindulását az ukrajnai kikötőkből

Ferenc pápa a remény jelének nevezte a többek között gabonával megrakott hajók elindulását az ukrajnai kikötőkből a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. Az egyik hajó Olaszországba tart.

Ferenc pápa megelégedését fejezte ki a hajók útra kelése miatt.

„Ez a lépés bizonyítja, hogy lehetséges a párbeszéd, és konkrét eredményeket lehet elérni, ami mindenki számára előnyös” - hangsúlyozta a katolikus egyházfő a vasárnap déli Úrangyala-imádság után mondott beszédében.

A pápa kijelentette, hogy a hajók elindulása a „remény jelének” számít. Hozzátette, szívből reméli, hogy „ezt az utat követve igazságos és tartós béke érhető el”.


Forrás:  Vajdasági RTV / Tanjug (AP Photo/Nina Lyashonok)

Az első hajó hétfőn indult, pénteken három, többek között gabonával megrakott hajó hagyta el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjét. A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak. Vasárnap újabb négy hajó hagyta el az ukrajnai kikötőket.

A július 22-én Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren.

Az Agi olasz hírügynökség jelentése szerint a Mustafa Necati nevű hajó érkezik Olaszországba: a pugliai Monopoli kikötőjében köt ki hatezer tonna napraforgóolajjal.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az ukrajnai háború kirobbanása óta a napraforgóolaj ára emelkedett a legnagyobb mértékben, a korábbihoz képest 66 százalékkal. Tavaly Olaszország éves napraforgóolaj-importjának 46 százaléka (260 millió kilogramm) Ukrajnából érkezett.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..