Ferenc pápa lett az év embere
(mno.hu, hvg.hu)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Ferenc pápa lett az év embere

Ferenc pápát választotta az év emberének az amerikai Time magazin — közölte a múlt héten a folyóirat főszerkesztője. Az indoklás szerint a katolikus egyházfő a lelkiismeret új hangjává vált pápaságának kilenc hónapja alatt.

„Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt” — jelentette ki Nancy Gibbs, a Time főszerkesztője. A lap internetes kiadása szerint Ferenc pápa rövid idő alatt millióknak adta vissza a hitet, akik már minden reményüket elveszítették az egyházban.

Federico Lombardi, a pápa szóvivője pozitívan értékelte a döntést, amely egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, emellett mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és az igazságosságról. A pápa nem keresi a dicsőséget — mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését.

Felszólalásában kiállt a melegek mellett

Ferenc pápa idei legtöbbet idézett és legnagyobb hatású nyilatkozata egyértelműen a melegekkel kapcsolatban tett kijelentése volt, amellyel szakított a hagyományos katolikus hozzáállással. „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek a melegek fölött?” — tette fel a kérdést Ferenc pápa július végén.

Az első dél-amerikai katolikus egyházfő hozzátette: a katekizmus is világosan kimondja, hogy a melegeket integrálni kell a társadalomba. Az egyedüli problémát abban látja, ha valaki kampányol a homoszexualitás mellett. Ez szerinte olyan, mintha valaki a kapzsiság vagy valamely politikai oldal mellett kampányolna.

Nagyobb szerepet szán a nőknek

A melegek mellett Ferenc pápa a nőkkel kapcsolatos hagyományos katolikus hozzáálláson is változtatna, és többször is hangoztatta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek az egyházban. Mint mondta, a nőknek: missziójuk van, első tanúi annak, hogy Jézus él.

Az egyházfő ugyan elzárkózott a nők pappá szentelésétől, valamint azt is kifejtette, hogy az abortuszt ellenzi, ám láthatóan nem erőlteti ezeket a kényes témákat. Szerinte kontextusba kellene helyezni az ilyen jellegű kérdéseket, a „dogma és az egyházi erkölcs” ugyanis nem ugyanaz.

Fel kíván lépni a prostitúció és az emberkereskedelem ellen is: novemberben közölte, hogy magatartásváltásra van szükség. Az egyház eddig nem volt tisztában a probléma súlyosságával, és a pápa személyes kezdeményezéssel kíván előállni az ügyben.

Kiáll az elesettekért

Ferenc pápa többször is felszólalt a kapzsiság és a pénz uralma ellen, szívén viseli a szegények, elesettek, a munkanélküliek sorsát. Az egyházfő rendszeresen beszél a pénzkirályról, vagy a pénznek nevezett bálványról, valamint arról, hogy munka nélkül nincs emberi méltóság, ezért tenni kell a munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélkülisége ellen. Ferenc pápa a katolikus egyházat a szegények egyházává kívánja tenni, és szokásává vált a pénzadományozás is: megválasztása óta már közel egymillió eurót osztatott szét a rászorulók között főalamizsnásával, és állítólag titokban éjszakánként ő maga is ki akar menni a szegények közé.

Közvetlen a hívekkel

Rendszeresen megmutatkozik a rajongói körében, szívesen megy találkozni a hívekkel, akikre mindig mosolyog. Többször is személyesen hívott fel telefonon olasz családokat, akik levelet írtak neki, tegeződött és viccelődött velük. Szívesen áll az okostelefonjukkal magukról selfie-t készítő fiatalok mellé is egy fotó erejéig.

Az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy kisfiú a pápa lábába csimpaszkodva le sem akart menni a színpadról, az egyházfő azonban csak jóságosan mosolygott, megsimogatta a kisfiú fejét, és beszélt tovább. Ferenc pápa akkor sem jött zavarba, amikor egy neki ajándékba dobott rózsafüzér a fülére akadt, ezen is csak jót derült, majd eltette azt.

Újítani próbál

Ferenc pápa egyértelműen az egyház megreformálása mellett teszi le a voksát: igyekszik rendezni az elődjétől megörökölt problémákat, és meghirdetni az egyház új programját is. A vatikáni korrupciós ügyek felderítését egy könyvvizsgáló cégre bízta, a papi pedofíliát pedig egy bíborosi bizottsággal ellenőrizteti.

Az egyházfő egy 220 oldalas programban foglalta össze terveit: nyitottabb, a mai világhoz jobban alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő egyházat képzel el, emellett megreformálná az egyházi hierarchiát is, nagyobb önállóságot biztosítva az egyházmegyéknek.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..