home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Felvidéki barangolás Mátyusföldön a Hazajáróval
(MTVA)
2024.03.11.
LXXIX. évf. 10. szám
Felvidéki barangolás Mátyusföldön a Hazajáróval

Mátyusföld nyugati oldalán már a honfoglalás idején megtelepedett a magyarság.

Csák Máté ősi földjén a dolgos évszázadok során nagy kiterjedésű majorsági gazdálkodást folytató uradalmak alakultak ki. A Kis-Kárpátok bortermelő városainak és Pozsony közelségének köszönhetően a paraszti árutermelés is igen élénk volt, így az aprófalvas településhálózatában jelentős mezővárosok alakultak ki. Szenc vidéke a török háborúkat is megszenvedte, majd jött a 20. század, amely még inkább kisebbségbe szorította az őshonos magyarságot. A 21. században fokozatosan fogy a magyarok száma a szenci járásban. A szülőföldjükön végsőkig kitartó honfitársakkal is foglalkozik a Mátyusföldön barangoló Hazajáró vasárnapi adása az M5 kulturális csatornán.

Adás: M5 – március 17. vasárnap, 17:10

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..