home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Felújított klubhelység az Értelmiségi Fórumnak, új nyílászárók a tornateremnek
Tóth Tibor
2022.11.03.
LXXVII. évf. 44. szám
Felújított klubhelység az Értelmiségi Fórumnak, új nyílászárók a tornateremnek

A Magyar Összefogás jelöltjei bácskossuthfalvi látogatásuk alkalmával előbb megtekintették a Moravicai Értelmiségi Fórum klubhelyiségét, majd útjukat az Idős Kovács Gyula Általános Iskolában folytatták, ahol részt vettek a tornaterem új nyílászáróinak átadó ünnepségén.

Az egykori jegyzőházban a vendégeket, köztük Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkárt és Fremond Árpádot, a Magyar Összefogás listavezetőjét, Fazekas Róbert Bácskossuthfalva Helyi Közössége tanácsának alelnöke és dr. Crnkovity Gábor, a MÉF elnöke fogadta. A küldöttség megtekintette az épületben lévő teleházat, a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókkönyvtárát, majd a MÉF teljesen felújított, sárgára meszelt nagytermében, mely a jövőben különböző közösségi rendezvényeknek, könyvbemutatóknak ad otthont, Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője szólt a jelenlévőkhöz.

–Az elmúlt évtizedekben alkalmam volt megtapasztalni, hogy a civil szervezetek, egyesületek mit tettek le az asztalra. Legjobb intézményvezetőink, illetve a helyi közösségben komoly szerepet vállaló, a közösséget és a települést fejlesztő személyek azok soraiból kerültek ki, akik fiatalként is civil élettel, civil egyesületek vezetésével foglalkoztak, és bármi támogatás nélkül próbáltak tenni a közösségért. A politikával és a közösségi élettel foglalkozók számára előnyt jelent, ha korábban a civil életben tevékenykedtek, ugyanis a civil szervezetekben megtapasztalhatják az életben előforduló nehézségeket és ebből építkezve a politikában is könnyebben megtalálják a megoldást. Azokban az időkben, amikor a politikai folyamatokra nem volt ráhatásunk Bácskossuthfalva életében, a közösséget a civil szervezeteken keresztül tudtuk építeni. Amikor az akkori faluvezetés nem az itt élő magyarság szempontjából stratégiailag fontos irányba vezette a helyi közösséget, akkor civil szervezeteink lehetőséget adtak arra, hogy a fiatalok és a kevésbé fiatalok is közösségépítő eseményeket szervezzenek, melynek jelentős szerepe volt a közösség megtartása szempontjából. Örülünk annak, hogy a MÉF folyamatosan rendezvényeket szervez, hogy a teleház is fennmaradt, hogy a faluban működő civil szervezetek szoros kapcsolatban állnak a Helyi Közösséggel, és Topolya Önkormányzatával. Egy háló, egy bizalmi kapcsolat alakult ki a civil szervezetek vezetői, a helyi, az önkormányzati és a felsőbb szinteken tevékenykedő vezetők között, melynek eredményeként ezt a közösséget méltón tudjuk képviselni és civil szervezeteink fent tudnak maradni. A művelődési és egyéb szakmai egyesületeink mellett civil és ifjúsági egyesületeink is fontos szerepet töltenek be a közösségépítés szempontjából – mondta Fremond Árpád.

A köszöntő után a jelöltek és házigazdáik körbejárták az épületet, megtekintették a fiókkönyvtárt és a teleházat, majd a küldöttség az Idős Kovács Gyula Általános Iskolába folytatatta útját, ahol először dr. Crnkovity Gábor, igazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár szavai következtek. Az iskolaudvarban felsorakozott gyerekekhez szólva elmondta, hogy az iskolai beruházások a tanulókról szólnak, hiszen az iskola, mint épület és intézmény, diákok nélkül nem működhetne.

–A mi feladatunk minél jobb körülmények biztosítása számotokra a tanuláshoz, a ti feladatotok pedig, hogy a tanulásban minél jobb eredményeket érjetek el. Általános iskolai éveitek alatt gyakran kerültök választás elé, a tanintézménynek pedig fel kell készítenie titeket arra, hogy minél jobban, könnyebben tudjatok dönteni. Választanotok kell a tantárgyak és a tankönyvek közül, az általános iskola befejezése után pedig középiskolát választotok, ahol tovább folytatjátok tanulmányaitokat. Ezért is tanuljatok, tegyetek meg mindent a jó eredményekért – mondta az átadó ünnepségen Szakállas, majd az igazgatóval átvágták a nyílászárók átadását jelző szalagot.

Újságírói kérdésekre Szakállas Zsolt elmondta, az oktatási titkárság négy-öt éve hirdet pályázatot az iskolaépületek felújítására. A tartomány területén található 550 oktatási intézmény szükségleteit nem tudják egyszerre kielégíteni, mivel a pályázatok alkalmával szétosztásra kerülő összeg nagysága évről évre változik.

–Fontosnak tartom, hogy a tartomány a 2023. évben is támogassa az iskolák felújítását, hiszen az oktatás minősége attól is függ, diákjaink milyen körülmények között tanulhatnak – mondta Szakállas Zsolt, majd hozzátette, a ma megtekintett beruházás értéke 3 millió dinár.

Az eseményről bővebben következő számunkban olvashatnak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..