home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Felújítják a Zsinagóga keleti részét
VARJÚ Sára
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám
Felújítják a Zsinagóga keleti részét

Jövőre kerül sor a nyugati homlokzat restaurálására

Megkezdődött a Zsinagóga északkeleti, azaz a Zsidó Hitközség épülete felőli homlokzatának felújítása az Európai Unió Magyarország—Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával. A századforduló ékkövei — tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában nevet viselő projekt költségvetéséből összesen 146 ezer eurót különítettek el erre a célra.
Modest Dulić polgármester elmondta: hamarosan a gimnázium felőli, nyugati homlokzatot is restaurálják majd, erre 70 ezer dollárt irányozott elő a Nemzetközi Műemlékvédelmi Alap.
— A Zsinagóga nyugati homlokzatának felújítására a Tartományi Művelődési Titkárság 1,8 millió dinárt különített el, az önkormányzat pedig 7 millió dinárral járul hozzá a költségek fedezéséhez. A kivitelező vállalatot négy hónapon belül választjuk ki, a felújítás pedig már jövőre befejeződik. Ezután a Városi Múzeum felőli homlokzat újjáépítését is meg szeretnénk kezdeni szintén nemzetközi támogatások igénybevételével. A juttatás összege remélhetőleg elég lesz arra is, hogy az épület belső terének egy részét is restaurálhassuk — fejtette ki a polgármester.
— Célunk az, hogy a szabadkai Zsinagóga használatba kerüljön, ugyanúgy, mint az újvidéki vagy a budapesti. Magyarországi kollégákkal együttműködve egy szegedi palotának a felújítására is sor kerül, amely szintén szecessziós stílusban épült — nyilatkozta Nenad Ivanišević, az S.O.S. Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke.
Az épület vitrázsait a Stanišić műhely alkalmazottai hozzák majd rendbe, a homlokzatot pedig minőségi, új anyagokkal újítják meg.
— A vakolatot leverjük, és újravakolunk. Az építőelemeket, a vörös téglákat lecseréljük. A pirogránit és a vörös műkő tudtommal már megérkezett a határra, és már csak az építkezés helyszínére kell őket szállítani — jelentette ki Branislav Ćopič, a felújítás felügyelője.
A Zsidó Hitközség tagjai mielőbb szeretnék használatba venni az épületet, ahhoz viszont arra van szükség, hogy a belső teret és a vezetékeket is rendbe tegyék, ami a jelenlegi beruházásoknál sokkal nagyobb költséggel jár majd.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..