home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Feltámadás és élet
2023.04.06.
LXXVIII. évf. 14. szám
Feltámadás és élet

„Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is él. És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-e ezt?” (Ján 11,25-26)

Lázár feltámasztásának történetéből idézett igeversek Jézus hatalmáról szólnak. Jézusnak hatalma van az emberi életen. Amikor az Úr azt mondta Mártának, hogy: „Feltámad a te testvéred”, Márta azt mondta Jézusnak: „Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor az utolsó napon.” Jézusnak hatalma van azonnal cselekedni, és ezért támasztotta fel Lázárt.

Húsvétkor, amikor az Úr Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, nemcsak a jövőbe tekintünk, hogy mi is egy napon feltámadunk, hanem meg vagyunk győződve arról, hogy Ő mindig, így a jelenben is uralkodik. Nekünk élő Jézusunk van, aki Szentlelke által segítségünkre van a jelenben és a jövőben egyaránt.

Húsvét mindenek előtt az öröm ünnepe. Vasárnapról vasárnapra megemlékezünk arról, hogy az Úr legyőzte a halált! Minden vasárnap Jézus feltámadását ünnepeljük! A haláltól való félelem mégis jelen van az ember életében, és ez valós félelem, mert el kell hagyni ezt az ismert világot. De az örök életben való hit segít, hogy ne ragaszkodjunk többé ehhez az élethez, amikor elhív bennünket az Úr. A feltámadás Jézus Krisztus legnagyobb csodája! Ehhez a csodához tartozik, hogy örök élettel ajándékozza meg azokat, akik hisznek Őbenne.

Húsvét üzenete vigasztal is bennünket, amikor elveszítjük szeretett hozzátartozónkat. Reménységgel valljuk, hogy az örökéletben találkozunk. Hitvallásunk, a Heidelbergi Káté is megfogalmazza: „Mit hiszel a feltámadásról? A feltámadásról hiszem azt, hogy halálom után lelkem visszaszáll Istenhez, és egykor testem is feltámad és lelkemmel ismét egyesül.” (Református valláskönyv 410. pont)

A világban sokan nem hisznek a feltámadásban és az örök életben. Abban a téves meggyőződésben vannak, hogy csak a földi szemmel látható világ léztezik, és halála után az ember elvész a semmibe. Mi, hívő keresztyének, akik hiszünk a Mindenhatóban, földi szemünk számára láthatatlan Istenünkben, tudjuk, hogy nem csak ez a látható világ és élet van, hanem létezik ezen túl egy láthatalan világ és élet az örökkévalóságban. A feltámadás valósága csak hit által lehet a miénk.

Adja a Mindenható, mennyei Urunk és Istenünk, hogy hittel és reménységgel ünnepeljük a feltámadás ünnepét!

Istentől megáldott, békés, boldog húsvéti ünnepeket kívánok!

Halász Béla, püspök

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..