home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Felsőoktatási tájékoztató a Svetozar Marković Gimnáziumban
Hodolik Boglárka, Bús Viola
2022.11.21.
LXXVII. évf. 46. szám
Felsőoktatási tájékoztató a Svetozar Marković Gimnáziumban

November 21-én a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban tartotta meg első felsőoktatási tájékoztató előadását a VaMaDiSz.

A középiskola végzős diákjai az előadáson információkat szerezhettek a vajdasági felsőoktatás által nyújtott lehetőségekről és előnyökről. Az esemény társszervezője a Magyar Nemzeti Tanács volt.

— Minden évben megszervezésre kerül az oktatási és tájékoztatási körút, melynek célja, hogy a középiskolák végzős, illetve harmadikos tanulói megismerjék a hazai felsőoktatási lehetőségeket. Az előadáson beszéltünk az ösztöndíjprogramokról, a menzaprogramról, valamint az intenzív szerb nyelvi felzárkóztató kurzusokról. Szó esett a demonstrátori programról és a felvételi felkészítő tanfolyamokról is. Az idei évben még nem változik a felvételi rendszer, de jövő évtől bevezetik az állami érettségit, ami változásokat fog hozni — mondta Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke.


Baráth Gábor Gergely

Az eseményen részt vett Bóka Olivér, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke, aki a következőket hangsúlyozta:

— A tanulók megtudhattak minden olyan fontos információt, ami érinti őket a továbbtanulással kapcsolatban, legyen szó lakhatási lehetőségekről, felvételikről, mindenről, ami rájuk vár a közeljövőben. A VaMaDiSz segít mindebben a leendő hallgatóknak, például a felvételihez, a beiratkozáshoz szükséges papírok fordításában, kitöltésében és beadásában. A felvételi tájékoztató applikáció is tartalmaz hasznos tudnivalókat, illetve a diákok később kapnak majd egy tájékoztató füzetet. Ezen a héten Szabadka van előtérbe helyezve, a következőkben pedig további 28 intézményt látogatunk majd meg Vajdaság-szerte.


Bóka Olivér

Pálfi Jázmin, a Svetozar Marković Gimnázium harmadikos tanulója matematika–természettudományi szakos, ő is ellátogatott az eseményre.

— Mindenképp hasznosnak tartom a kezdeményezést, eddig nem is gondolkodtam arról, hogy itthon, Szerbiában tanuljak tovább, de most tájékoztattak bennünket az itthon maradás előnyeiről. Motiválnak a megpályázható ösztöndíjak és a kollégiumi ellátás minősége, valamint a bejutás feltételei. Én minden bizonnyal természettudományi szakra szeretnék iratkozni, érdekel az állatorvosi szakma, de a biológia és a kémia is közel áll hozzám.

Az előadás tartalmas volt a diákok számára, és sok új információval gazdagodtak az itthoni továbbtanulással kapcsolatban.


Pálfi Jázmin

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..