home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felmondtak tíz könyvtárosnak Zomborban
Hét Nap
2016.09.02.
LXXI. évf. 35. szám

Az MNT közleményt adott ki

Szeptember elsején tíz könyvtárosnak kézbesítettek felmondólevelet Zomborban. Ezzel az intézkedéssel a Bieliczky Károly Városi Könyvtár 41 alkalmazottjának a negyede vált munkanélkülivé, valamennyien az intézmény falusi tagozataiban dolgoztak. Gyakorlatilag a falusi könyvtárosok közül csak azok nem kaptak felmondást, akik 25 évnél régebben vannak alkalmazásban és védi őket a kollektív szerződés. A menesztettek fele magyar – olvashatjuk a Vajdaság Ma hírportálon F. Cirk Zsuzsa összefoglalójában.

Döbbenetes, hogy a könyvtár épp könyvtárosokat menesztett, az ésszerűsítés nem érinti a hivatalnokokat és az úgynevezett kisegítő személyzetet – állapítja meg a szerző, és hozzáteszi: Azt sem tudni, a továbbiakban miként kölcsönözhetnek majd olvasnivalót a falun élők. Állítólag a fiókkönyvtárakat átnevezik mobil könyvtárakká, és hetente két alkalommal a városból kiutazó könyvtáros látja majd el a teendőket, kölcsönözni pedig úgy lehet, hogy egyik nap kitölt az olvasó egy igénylési ívet, a következő könyvtári napon pedig megkapja a kért olvasmányt.

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Tanács:

A zombori Bieliczy Károly Városi Könyvtárban hónapok óta tartó patthelyzetet az intézmény vezetősége minden korábbi jó szándéka és igyekezete ellenére, amelyről a Magyar Nemzeti Tanács elnökeként személyesen is megbizonyosodhattam ez év áprilisában, a lehető legszerencsétlenebb módon oldotta fel: felmondott tíz falusi fiókkönyvtár könyvtárosának.

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségű intézményre nehezülő leépítési kötelezettség végrehajtásának elhúzódása sokakban azt a reményt táplálta, hogy elmaradnak a felmondások. Épp ezért képmutatónak tartom azt a magatartást és felháborodást, amely most épp azok részéről fogalmazódik meg, akik nagyon is jól tudták már hónapokkal ezelőtt, hogy nehéz lesz – ha nem lehetetlen – megoldást találni erre a kényszerhelyzetre, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy a Zombor környéki magyar falvak könyvtár és magyar könyvtáros nélkül maradjanak.

A már több mint fél éve megoldhatatlannak és kimozdíthatatlannak tűnő problémára kínált mostani megoldás semmiképp sem támogatható, ami viszont segíthetné az előállt helyzet mielőbbi rendezését csak akkor fogadható el, ha az intézmény és a város felelősei a legrövidebb időn belül olyan megoldásokat kínálnak fel és nyújtanak az érintett településeknek, amelyek tartósan rendezik a falusi fiókkönyvtárak zavartalan működését és könyvellátását, közművelődési szerepüket pedig megerősítik az ott élők kulturális, közművelődési és oktatási érdekeinek teljes körű érvényesítésével.

Hajnal Jenő,
a Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..