home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felmérnek és következtetnek?
Tóth Péter
2020.12.26.
LXXV. évf. 52. szám
Felmérnek és következtetnek?

Számos reprezentatívnak mondott felmérés készült az utóbbi hetekben Szerbiában. Ezek részben meglepő, másrészt várható eredményeket hoztak. Az EU-csatlakozási folyamat elhúzódására úgy is tekinthetünk, mintha a reformokat nem hajtanánk elég gyorsan végre. De ha tudjuk, mennyi gond torlódott össze éppen az unióban, akkor ezt a kérdést is másképp látjuk. Persze, az sosem derül ki, mi lett volna, ha másképp alakul. A politika képlékeny, és már eddig is történtek nem várt dolgok. Nem kellene meglepődni, ha ezután is így lesz ez.

Egy bizonyos pillanatban nem sokat mutatnak az adatok, de ha egy idősíkon szemléljük például az EU-pártiak és a csatlakozást ellenzők számának alakulását, akkor szépen kirajzolódik, hogy milyen eseménysorozatok hogyan befolyásolják a közhangulatot. Így aztán ebben az évben már volt olyan időszak, amikor az EU-szkeptikusok száma enyhe túlsúlyban volt, legalábbis ezt mutatta az egyik reprezentatív felmérés. Később egy másik ennek az ellenkezőjére jutott, de a különbségek a hibahatár környékén voltak. Ezért akár reálisak is lehettek a következtetések.

Egy, a közelmúltban készült, nem az EU-csatlakozásra vonatkozó felmérés szerint a szerbiai polgárok egyharmada kételkedik abban, hogy a világban koronavírus-járvány van. A Belgrádi Biztonságpolitikai Központ felméréséből legalábbis az derült ki, hogy a polgárok egyharmada nem hisz a koronavírusban, vagy erős fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a COVID—19 valóban egy világméretű járvány. Ugyanez a felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége vélekedik úgy, hogy ennek az egészségügyi válságnak súlyos és tartós hatása lesz a gazdaságra. A felmérés során megkérdezettek egyharmada pedig úgy gondolja, hogy a válság a szerbiai demokrácia szintjére is kihatott.

A vélemények megosztottsága mindenekelőtt az állami intézmények iránti bizalom tekintetében jelentős. A polgárok a felmérés szerint leginkább az egészségügyi rendszerben bíznak. Az elnök személyéhez fűződő bizalom, akárcsak a válságtörzs megítélése, már nagy megosztottságot mutat. Itt érdekes megjegyezni, hogy korábban az állami szerepvállalás minimalizálását követelők véleményváltozásáról nincsenek adatok. Valószínűleg nem is lehetne mérvadó eredményhez jutni. Most ugyanis megmutatkozik, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek csak jelentős és folyamatosan aktív állami szerepvállalással kezelhetőek. Ilyenek a járványhelyzet okozta egészségügyi kihívások, amikor a szokványosnál jóval több beteget kell ellátni, de ilyen a járvány gazdasági következményeinek az enyhítése is, mely a spontán piaci folyamatok által nemhogy elképzelhetetlen, de valósággal katasztrofális következményekkel járna.


(Szalai Attila rajza)

Szintén érdekes még megemlíteni, hogy arról, hogy a koronavírust szándékosan hozták létre, a megkérdezettek 26 százaléka van meggyőződve, 24 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy a vakcina csak arra jó, hogy az emberek testében ellenőrző csipet helyezzenek el. Ebben az elméletben leginkább a montenegrói megkérdezettek hisznek, 40 százalékuk, míg Szerbiában ez az arány 38 százalék, Észak-Macedóniában 35 százalék. A legkevésbé Magyarországon (21 százalék) és Lengyelországban (24 százalék) hisznek ebben az összeesküvés-elméletben.

Végül térjünk vissza ahhoz, hogy a felmérés szerint a szerbiai megkérdezettek egyharmada nem hisz a koronavírus létezésében, illetve kételyei vannak afelől, hogy ez valóban egy világjárvány. Nehéz megítélni, hogy ez mennyire reprezentatív, de ha polgártársaink egyharmada úgy is viselkedik, mintha nem volna vírus, akkor az ilyenkor, az ünnepek idején elég nagy kockázatot hordoz magában, amit nem ártana szem előtt tartanunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..