home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fellebbezés az elsőfokú ítélet ellen
VaMaDiSz
2017.07.14.
LXXII. évf. 28. szám
Fellebbezés az elsőfokú ítélet ellen

A Vajdasági Magyar Diákszövetség sajtóközleménye


A Vajdasági Magyar Diákszövetség 2017. július 6-án fellebbezést nyújtott be az újvidéki Fellebbviteli Bírósághoz az újvidéki Felső Bíróság elsőfokú ítélete ellen. A fellebbezést benyújtó kezdeményezte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az újvidéki Jogi Kar diszkriminatív bánásmódban részesítette a magyar ajkú jelentkezőket, mivel a 2015/2016. tanévben (és az azt követő években) nem volt hajlandó magyar nyelven megszervezni a felvételi vizsgát. A diákszövetség azt is kérelmezte, hogy a bíróság tiltsa meg az effajta diszkriminatív cselekedet ismételt elkövetését, valamint ezen túl tegye lehetővé a magyar nemzeti kisebbség tagjai számára a magyar nyelven történő felvételizést.

A fellebbezést azért nyújtottuk be, mert az elsőfokú bíróság véleménye szerint az újvidéki Jogi Kar nem követett el diszkriminatív cselekedetet, mivel az eljárás során a bíróság nem szerzett tudomást arról, hogy akár egy jelölt is kitöltötte volna a magyar nyelvű felvételizés iránti külön formanyomtatványt. Ezáltal a bíróság nem vette figyelembe az előzőleg már megállapított tényt: az újvidéki Jogi Kar határozottan elutasította a tartományi képviselőházi rendelet alkalmazását, amely a magyar nemzeti kisebbség tagjai számára lehetővé teszi a magyar nyelven történő felvételizést, és a felvételi vizsga bejelentésére elkészített dokumentáció részeként a jelölteknek ki sem osztotta a felvételizés nyelvére vonatkozó űrlapot. Az elsőfokú bíróság azt sem indokolta meg, hogy milyen eredménnyel járt volna a magyar nyelven történő felvételizés iránt kimutatott igény, hiszen a Jogi Kar már korábban minden kétséget kizáróan a jelöltek tudtára adta, hogy magyar nyelven nem szervezi meg a felvételi vizását.

Az említetteken túl, a fellebbezés okául szolgált, hogy az elsőfokú bíróság nem volt hajlandó kihallgatni az általunk beidézett tanút, aki a hátrányos megkülönböztetés egyik közvetlen áldozata. Továbbá a fellebbezés oka az a tény is, hogy az elsőfokú ítélet egyenes ellentétben áll mind az antidiszkriminációs törvény anyagi jogi rendelkezéseivel, amelyek az egyenjogúság és az egyenlő kötelezettségek elve megszegésének a tilalmára vonatkoznak, mind Az emberi jogok európai egyezményének 12. kiegészítő jegyzőkönyvében foglalt általános diszkriminációs tilalommal. Az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta még az Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróságok gyakorlatát is.

Keltezés: 2017. 07. 14., Újvidék

Sóti Attila s.k.
VaMaDiSz elnök

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..