home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Felkészültünk?
Fehér Márta
2018.03.23.
LXXIII. évf. 12. szám
Felkészültünk?

A szerbiai oktatás nagy próbája — Vučić megkongatta a vészharangot — Újabb nyugdíj- és fizetésemelés? — Megérkezett a tavasz — hétvégén óraátállítás

A szerbiai oktatás nagy próbája

Április 16-án kezdődik a legnagyobb nemzetközi oktatási felmérés: a PISA-tesztet mintegy 8000 tizenöt éves diák írja majd meg május végéig Szerbia 222 iskolájában. Matematika, szövegértés, tudományos és pénzügyi kompetenciák — ezeket a területeket mérik. Az idén újdonságnak számít, hogy a fiatalok toleranciáját is vizsgálják, illetve azt, hogy mennyit értenek a világban történő folyamatokból. Szerbia 2001 óta vesz részt a háromévente sorra kerülő felmérésben. 2012-ben a 65 országból álló mezőnyben a 43. helyen zárt, a legutóbbi tesztet viszont kihagyta, mert nem volt rá pénz. Most az oktatási minisztérium gondoskodik az anyagi eszközökről. Eredmények a jövő év végére várhatóak. (Blic, Szerbiai RTV)

 

Vučić megkongatta a vészharangot

Rendkívüli sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök Szerbia demográfiai helyzetéről is beszélt, elkeserítőnek nevezve azt. Mint mondta, az állam az elkövetkező időszakban különféle intézkedésekkel támogatja a gyermekvállalást. Arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az első gyermek után az anya egyszeri 100 000 dináros anyagi támogatást kap, a második gyermek vállalásáért havi 10 000 dinár jár két éven át, a harmadik gyermek megszületését tíz évig havi 12 000 dinárral honorálja az állam, a negyedik gyermek után pedig tíz év alatt összesen 18 000 eurót kapnak a családok. Az állam szavatolja, hogy az anyáknak minden hónapban folyósítják az összeget — ígérte Vučić. Szerbiában jelenleg valamivel kevesebb mint 7 millió ember él, és ha a negatív demográfiai tendencia folytatódik, akkor 2060-ra a lakosság létszáma akár 4 millió alá is csökkenhet. A szerb elnök azt mondta, ha nem lépünk, néhány éven belül drasztikusan csökken a munkaképes korúak száma, akiknek ugyanannyi nyugdíjast kell majd eltartaniuk. Nemzetként végünk lesz, eltűnik a gazdasági, demográfiai és politikai potenciálunk — fogalmazott. (Szerbiai RTV)

 

Újabb nyugdíj- és fizetésemelés?

Ana Brnabić kormányfő szerint kitűnőek az ország gazdasági mutatói, ezért reális elvárás a járandóságok újabb növelése — még az idén. A GDP januárban 4,2 százalékos volt, emellett költségvetési többletet is megvalósítottunk, az államadósság továbbra is csökken, jelenleg egy picit meghaladja az 57 százalékot — sorolta. A szerb közmédiának adott interjúban arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás ösztönzését célzó intézkedéscsomag három részből áll: anyagi támogatásból, az e-baba projektumból, mellyel az adminisztrációs akadályokat hárítják el a szülők elől, valamint a munkavállalás és a szülőség összeegyeztetéséből. (Tanjug, Szerbiai RTV)

 

Megérkezett a tavasz — hétvégén óraátállítás

Kedden 17 óra 15 perckor beköszöntött a tavasz, még ha az időjárás nem is ezt mutatta. A nap a fővárosban már 5 óra 41 perckor felkelt, és csak 17 óra 50 perckor nyugodott le, vagyis a nappal 12 óra 9 percet tartott. Szombatról vasárnapra virradóra pedig áttérünk a nyári időszámításra — emlékeztet a Ruđer Bošković Csillagászati Társaság. Március 25-én kell majd hajnali két órakor háromra átállítani az órát. Ismét egy órával kevesebbet alhatunk. (021.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..