home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Felkészülés az EU-ra
din
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Felkészülés az EU-ra

Szabó Attila felvételeA Magyar Nemzeti Tanács meghívására a múlt csütörtökön Veress József, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára előadást tartott Szabadkán az EU pályázati rendszere és az európai uniós pályázatok címmel. Az államtitkár úr szabadkai látogat...

Szabó Attila felvétele

A Magyar Nemzeti Tanács meghívására a múlt csütörtökön Veress József, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára előadást tartott Szabadkán az EU pályázati rendszere és az európai uniós pályázatok címmel. Az államtitkár úr szabadkai látogatásával kapcsolatos sajtótájékoztatón Józsa László, az MNT elnöke elmondta, hogy a délvidéki magyarság önkormányzati testülete számára azok a kérdéskörök is nagy súllyal esnek latba, amelyek a régió fejlődését szolgálják. Ezért a mostani előadásra olyan személyeket hívtak meg, akiknek megfelelő rálátásuk van az uniós körülményekre. Józsa szerint Szerbia integrációja még messze van, de már most meg kell tenni azokat az első lépéseket, melyeknek köszönhetően az itteni magyarság nem fog majd hátrányba kerülni ezen a területen, tehát a vajdasági magyar közösségnek mindent meg kell tennie versenyképességének javítására. Az államtitkár úr szerint a szülőföld program jó alapokat teremt majd az uniós források kihasználására is a határon túli magyar régiókban, s munkahelyek nyílnak majd. Hogy ez sikeres legyen, hosszú távú közös gondolkodásra van szükség, s közösen kell meghatározni azokat a teendőket, amelyekkel a fenti célt el lehet érni. Józsa László elmondta, hogy az első lépések már az idén megteszik, nyári táborokat szerveznek a fiatalok számára, amelyek az EU-val foglalkoznak. Ugyancsak szeretnék a közéletet is tájékoztatni az Unióról, a Magyarországon már bevált roadshow-kat fogják vélhetőleg alkalmazni. A továbbképzésen is gondolkoznak, egyes tehetséges emberek számára a külföldi továbbképzést is lehetővé szeretnék tenni, s a vajdasági magyar politikai elit számára is több szemináriumot szeretnének ezzel a témával kapcsolatban tartani.
Szerkesztőségünk a sikertelen népszavazás utáni helyzettel kapcsolatban rákérdezett a beharangozott nemzeti vízumra. Az államtitkár úr elmondta, hogy erről tárgyalnak Brüsszellel is, így lehetséges, hogy az nem csupán a Magyar Köztársaság területére, hanem az Unió egész területére történő belépést is biztosítani fogja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..