home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Felgyorsíthatják Nyugat-Balkán uniós integrációját
2024.04.05.
LXXIX.. évf. 14. szám
Felgyorsíthatják Nyugat-Balkán uniós integrációját

Az Európai Unió létrehozta azt a hatmilliárd eurós pénzügyi eszközt, amellyel fel tudja gyorsítani a Nyugat-Balkán uniós integrációját – jelentette be Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos. Közölte, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nyugat-balkáni reform- és növekedési eszköz létrehozásáról szóló európai bizottsági javaslatot, melynek célja, hogy a régió országai minél hamarabb az Európai Unió tagjai lehessenek.

Sikernek nevezte, hogy a kétmilliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és négymilliárd eurós hitelből álló pénzügyi alap „pontosan úgy jött létre”, ahogyan azt az uniós bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosa javasolta. Mérhető eszközről, egy évente pontosan ütemezhető tervről van szó, ami konkrét, a nyugat-balkáni partnerek által előkészítés alatt álló programokban meghatározott társadalmi és gazdasági reformok megvalósításához fog kapcsolódni – magyarázta Várhelyi Olivér, aki a legsürgősebb feladatnak azt nevezte, hogy a nyugat-balkáni országok mihamarabb beadják az idei évre vonatkozó reformterveiket. Ugyanis ha minden jól megy, az első kifizetések akár már a nyári szünet előtt megtörténhetnek.

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..