home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fél távnál az F1
Lábadi Loránd
2019.09.12.
LXXIV. évf. 36. szám
Fél távnál az F1

A hungaroringi futam leintésével a csapatok kihasználhatják a megérdemelt évi pihenőjüket, majd ezután egy sokkal keményebb versenysorozat kezdődik.

Az agresszívebb fellépést többen fogják majd alkalmazni, mivel a táblázaton nem a remélt eredményeket láthatjuk. Elsősorban a Ferrari- és a Red Bull-istálló fog mindent megtenni, hogy megkaparintsa a kívánt pozíciót, mely természetesen az 1. hely, a 2.-at ugyanis már nem jegyzik meg az emberek. A sport világában csak ez számít, és ezért dolgoznak annyit a versenyzők, de az F1 esetében dollármilliókról is dönt a helyezés.

A Magyar Nagydíj rajtrácsa csak a Red Bullnak kedvezett, a Mercedes pilótái már nem voltak olyan víg kedélyűek, mivel a 2. és a 3. hely nem olyan biztató, főleg, amikor az 1. számú Hamilton csupán a 3. helyről rajtolhatott. A Ferrari ugyancsak bosszankodott, teljes mértékben jogosan, mivel csak a 4. és az 5. pozíció volt az övé, itt is az 1. számú versenyzője volt előnytelenebb helyen. A versenyt nézve kaptunk egy eredményt, mely a valóságot tükrözi, még ha ez nem is kedvező egyes csapatoknak. Az eddigi futamokon akadtak kiesések, melyek vagy műszaki jellegűek voltak, vagy emberi tényező miatt történtek, de ez a jelenség nem válogatott, és valamilyen formában szinte mindenki megtapasztalta, milyen kiállni a versenyből. Ez az autók megbízhatóságáról adott egy információt a csapatoknak, és aki ezt komolyan vette, az a hátralevő kilenc helyszínre egy tökéletes autót fog hozni, mellyel versenyt lehet nyerni.

Tehát a Magyar Nagydíj végeredménye alapján megállapíthatjuk, hogy eddig a Mercedes dicsekedhet a legmegbízhatóbb műszaki állapottal, de mivel a két versenyző nincs egymás közelében, némi kétely merül fel ezzel kapcsolatosan, a Ferrarik azonban egymás mellett végeztek. Ezek szerint jobbak, megbízhatóbbak az autók, persze a csapat munkája nélkül ez nem volna így. Mégis a pilóta van kinn a pályán, így ő az, aki megnyeri vagy elveszíti a versenyt.

Vettel és Leclerc tökéletes együttműködése a pályán lassan kezd beérni, ami persze még korántsem az, amit terveztek. A McLaren a mezőny közepén táborozik, ami meglepetésnek számít, mivel az előző években nagyon gyengén szerepelt. A Honda motor nála ugyan nem vált be, a Red Bull viszont már a tavalyi évben meghatározta a fejlesztések menetét, melyeket mindkét csapatnál rendre meg is tettek, így az idei évben csak finomítani kellett az elért eredményeket, ami mindenki meglepetésére nagyon biztatóan alakul. Az Alfa Romeo Räikkönen tapasztalatával, na meg a motor kiváló minőségével, a mezőny első felében végzett, ami igencsak biztató, és ez remélhetőleg még fokozható is a második nekifutásban. Igaz, a csapattárs csak a 18. lett, de minden esélye megvan a felzárkózáshoz. Ami a Williams-istállót illeti, az eredmény nagyon lehangoló. Hogy mi áll a gyenge szereplés hátterében, azt nem tudhatjuk, mivel a motorok más csapatoknál jól teljesítenek. Két forgatókönyv képzelhető el: Az egyik a pilóták nem megfelelő tudása, ez azonban Kubica esetében kizárható, és Russellről sem mondhatjuk, hogy tapasztalatlan volna. A másik maga az autó nem tökéletes megépítése. Bármi is az igazság, kár lenne, ha egy ilyen nagy múltú csapat az utolsó helyek valamelyikén végezne, hiszen ez anyagilag is súlyosbítaná az istálló helyzetét.

A Haas a 13. helyen végzett, ez megegyezik az eddigi eredményével, de remélhetőleg nem adja fel a küzdelmet, és folytatja szereplését a versenyben. A tapasztaltabb pilóta, Grosjean kiesett, így csak Magnussen képviselte a csapatot. A pletykák arról szólnak, hogy 2020-ban nem látjuk őket versenyezni, bár ez sokak szerint csak egy rosszmájú vélemény. Meglátjuk, mit hoz majd számukra a hátralevő időszak. A Racing Pointról csak nagyon keveset hallunk, a szereplését tekintve szorgalmas, nem panaszkodik. Az eredmények hol jobbak, hol gyengébbek, a csapat már a középmezőnyben is volt, ami reménykeltő, hiszen ha valamit egyszer sikerült elérni, az bármikor megismételhető.

Végül Ricciardo és Hülkenberg szereplésével a Renault a 14. és a 12. helyen található. Ez nem mondható jó eredménynek, hiszen a csapat már sok kiváló helyezést elért, amit a hosszú évek során mindig meg is tartott, tehát most van mit javítani. Lehet, hogy a kilenc nagydíj nem lesz elegendő, de hogy jobb helyezéssel fogja zárni a 2019. évi világbajnokságot, az biztos.

Befejezésként megállapíthatjuk, hogy az eddigi verseny izgalmas és színvonalas volt, ez pedig remélhetőleg csak fokozódik majd, amit a következő nagydíjon meg is tapasztalunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..