home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Fél millió forintos támogatás a leendő közgazdászoknak
Szakáll Laura
2023.06.12.
LXXVIII. évf. 23. szám
Fél millió forintos támogatás a leendő közgazdászoknak

Negyedik alkalommal hirdetett pályázatot a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság azoknak a hallgatóknak, akik ezt a a hivatást választják. Idén 15 leendő közgazdász részesül a támogatásban. A kiválósági ösztöndíj a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásának köszönhetően valósul meg. A szerződéseket a városháza dísztermében írták alá. A fiatalok egyben kapják meg az 500 ezer forintnak megfelelő pénzösszeget.


Fotók forrása: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság célja, hogy az anyagi támogatással is az itthon maradásra biztassa a fiatalokat – emelte ki köszöntőjében Ralbovszki Gyetvai Tímea, a társaság elnöke.

–A 28 jelentkezőből 15 főt, 10 alap és 5 mesterképzésen lévő hallgatót tudunk támogatni. Örömhír a tavalyihoz képest, hogy 10 ezer forinttal nagyobb összegű ösztöndíjat oszthatunk ki havonta, tehát 50 ezer forint dinár ellenértékét tíz hónapon keresztül. Idén is a Magyar Nemzeti Bank ennek a programnak a háttérintézete, illetve a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány közreműködésével valósíthatjuk meg.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a rendezvény házigazdája szerint, a versenyképességünk szempontjából is fontos, hogy a a különböző hivatások művelői támogatásokban részesüljenek az iskoláztatás folyamatában.

–Ez azért is jelentős, mert akkor talán nagyobb eséllyel választják azt, hogy a szülőföldjükön maradjanak, itt sajátítsák el és kamatoztassák az egyetemi tanulmányaik során megszerzett tudást. Jó, hogy nem csak az alapstúdiumokon levők, hanem a mester tanulmányaikat folytatók is számíthatnak erre az ösztöndíjra immár negyedik éve. Harmadik éve a jogászhallgatók is pályázhatnak egy másik ösztöndíjra. Szeretnénk, ha ez más szakmákra is kiterjeszthető lenne a jövőben annak az érdekében, hogy a vajdasági magyarság 5, 10 vagy 20 év múlva is rendelkezzen szakemberekkel az élet különböző területein.

–Hiába vívjuk ki magunknak a minket megillető pozíciókat, ha azokat nincs kivel megtölteni – hangsúlyozta Pásztor István. A VMSZ elnöke köszönetét fejezte ki a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaságnak, amiért a pedagógusok után másodikként hozták létre szakmai szervezetüket.

–Ahhoz, hogy a szülőföldünkön magyarként boldogulni tudjunk egyénileg és közösségileg, elengedhetetlen, hogy a társadalomban valóban elfoglaljuk minimum azt a helyet, ami százalékarányosan megillett bennünket, de többet is. Mi a többre törekszünk, de ahhoz emberanyag kell. Hiába vívjuk ki magunknak a pozíciókat, ha azokat nincsen kivel betölteni. Akkor tudunk érdeket érvényesíteni, ha a rendszer részeként az érdekeinket indokoljuk, ha alá tudjuk támasztani, ha érvényt tudunk szerezni azoknak. Ilyen szempontból fontosak azok a fiatalok akik itteni születésűek, és elmennek Szegedre, Budapestre, vagy valahova máshova tanulni, mert abban reménykedünk, hogy előbb-utóbb a Jóisten visszahozza őket a szülőföldjükre, de legalább ennyire fontosak, vagy még fontosabbak azok, akik úgy döntöttek, és úgy döntenek, hogy minden nehézséget vállalva itt tanulnak.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság az anyagi támogatás mellett a szakmai továbbképzéseket is fontosnak tartja. Rendszeresen szerveznek előadásokat a hallgatók számára. Ezúttal Vonnák Balázst, a Magyar Nemzeti Bank vezető oktatási és kutatási szakértőjét hívták meg, aki az inflációról tartott előadást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..