home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fel-fel, vitézek, a csatára!
(Zs.Á.)
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Fel-fel, vitézek, a csatára!

A törökbecsei NB Rádió magyar szerkesztősége költészeti pályázatot hirdetett Fel-fel, vitézek, a csatára! címmel, majd a törökbecsei Népkönyvtárral és a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesülettel alkalmi műsort, irodalmi-zenés estet mutatott be.

A szerkesztőségnek tizennégy benevező küldte el alkotását Törökbecséről, valamint Vajdaság különféle településeiről, sőt még Szendrőről (Smederevóból) is. A rádióhallgatók tollba öntötték gondolataikat, lelki gyötrelmeiket, vagy éppen olyan érzésekről írtak, amelyek a csillagos égig emelték őket. A líra mezőin jártak, ahol talán önmagukat is megtalálták. A költői szavak és a zene felidézték a szerelmet, az évszakokat, a kegyetlen emberi sorsokat, a mély fájdalmat.

A versenyzők jutalomban is részesültek. A zsűri díjazta a törökbecsei Knézsev Ellát, Varga Margitot, Csányi Gabriellát, valamint a zentai Homolya család tagjait, Margitot, s két kis unokáját, Gabriellát és Enikőt.

Az est üzenetét sokan magukkal vitték: mégis csodálatos a világ, a költőknek, a részvevőknek, a közönségnek, a magyar nyelv játékosságának, sokszínűségének, titokzatos erejének köszönhetően.

„Csak az anyanyelvemen lehetek igazán én. Ennek mélységes mélyéből buzognak föl az öntudatlan sikolyok, a versek. Itt megfeledkezem arról, hogy beszélek, írok.” (Kosztolányi Dezső: Erős várunk a nyelv).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..