home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fél évszázados álom válik valóra
Zséli Ágnes
2022.03.18.
LXXVII. évf. 11. szám
Fél évszázados álom válik valóra

A Tiszta Szerbia elnevezésű projektum keretében Törökbecsén megkezdték a szennyvízhálózat kiépítési munkálatait. A beruházáshoz szükséges pénzösszegről az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium gondoskodik. A közművesítési munkálatok által Törökbecse egész területén lesz csatornahálózat, aminek köszönhetően egy ötvenéves probléma oldódik meg.

Egyébként Törökbecsének jelenleg mindössze 40%-a van lefedve szennyvízelvezetővel, ami több helyinek is gondot okoz, különösen a Susány részben élőknek. Ez ugyanis a Tiszával, a Duna—Tisza—Duna-csatornával övezett terület, ezért mind a háztartási, mind az esővíz elvezetése több esetben szinte lehetetlen küldetésnek bizonyul. A munkálatokat a település Aracs részében, valamint az úgynevezett Újnegyedben kezdték meg, és a tervek szerint másfél év múlva fejezik be őket.

— A Tiszta Szerbia nevű projektum által ugyanis 47 kilométernyi szennyvízcsatornát építenek ki, illetve a község két szennyvíztisztítóval is gazdagszik majd — nyilatkozta Miroslav Macura helyi közösségi titkár. Az illetékes a közművesítési újítást is részletezte: — A településünk szennyvíztisztító állomással bővül, ami különösen a Susány részben élő helyiek több évtizedes problémáját oldja meg, mivel itt nagyobb esőzéskor a víz több esetben utcákat önt el. A városperemi Recsó Antal utcánál lévő úgynevezett 53-as kanálisból évek óta bűz árad, mivel az esővíz mellett a háztartások szennyvize is ide folyik. A településen kiépített szennyvízhálózatból a víz a Jugoszláv Néphadsereg utca végén található Putox emésztőgödörben gyűlik össze, majd három ülepítőn át folyik egy másik kanálisba, mely a pumpaházba vezet, onnan pedig filterezés után a Duna—Tisza—Duna-csatornába kerül. Az 53-as kanálist a Komunalac Közvállalattal közösen rendszeresen takarítjuk, ám a végleges megoldás a szennyvíztisztító lenne, mely mindannyiunk örömére a Tiszta Szerbia nevű projektumnak köszönhetően Törökbecse mellett, a községhez tartozó Beodrán is kiépül. A szennyvízelvezető hálózat munkálatait az Aracs városrészben lévő Josif Marinković és Rajko Rakočević utcában, valamint az Újnegyedben lévő futballstadionnál kezdtük meg, és számos helyszínen, a többi közt a Čika Ljuba, a Njegoš, a Munkás, a Dositej és a Miloje Čiplić utcákban is folytatjuk. Másfél év múlva Törökbecse egész területe be lesz csatornázva. Az önkormányzat tervbe vette a csatlakozási díj jelentős csökkentését is, így az eddigi 100 000 dinár helyett az igénylőnek mintegy 40 000 dinárt kell majd fizetnie, melyet több havi részletben is lehet törleszteni. Másfél év múlva Törökbecse szebb és tisztább környezettel dicsekedhet, amit a Tiszta Szerbia projektum neve is bizonyít.

Törökbecsén a csatornahálózat, valamint a két szennyvíztisztító kiépítésének beruházási összköltsége 24 millió euró.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..