home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fél évszázad után újul meg a torony
Zséli Ágnes
2020.08.30.
LXXV. évf. 34. szám
Fél évszázad után újul meg a torony

Felújítják az 1809-ben épült, törökbecsei Assisi Szent Klára-templom tornyának bádogtetejét. A július végén megkezdett munkálatok a tervek szerint október végéig fejeződnek be.

A 211 éves, műemlékvédelem alatt álló épületen az elmúlt négy évben több tatarozást végeztek, melyek többnyire a hívők adományainak köszönhetően valósultak meg. 2016-ban megtörtént a falak szigetelése, 2018-ban pedig a templom sekrestyéje is új tetőszerkezetet kapott. A tornyot fél évszázada nem újították fel. A bánáti falu hívei nem hagyják cserben Isten házát, mindemellett pedig az épület tisztán tartásáról és a templomkertről is rendszeresen gondoskodnak.

— Nekem mérhetetlenül fontos a templom — jegyezte meg Simon Erzsébet. — Ezen a meghitt helyen megnyugvást érzek, megtalálom önmagam. Szeretek szentmisékre járni, hiszen a gondok, bajok elszállnak, és megkönnyebbülve térek haza. Éppen ezért számomra nagy öröm a templom szépítése, a torony javítása.

— A templomtorony bádogtetejének cseréjére már igazán szükség mutatkozott — hangsúlyozta Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa. A jövőre vonatkozó elképzelések mellett azt is elmondta, hogy az erős széllökések következtében több helyen meglazultak a 40 méter magasságban levő bádoglemezek úgynevezett pertlifűzései. A munkálatokhoz szükséges pénzösszeg jelentős részét külföldi adományozóktól kapták.


A szerző felvételei

— Főleg a németországi támogatónak köszönhetjük, illetve egy hagyatéknak, mert egy törökbecsei hívő az egyházra is hagyott valamennyi pénzt az örökségéből. A szükséges költség nincs száz százalékban fedezve, mert nem csak a bádogot akarjuk lecserélni rézbádogra. Sajnos mindig kevesebb és kevesebb a hívő, ily módon nehezebb lesz majd összegyűjteni a pénzt a javításokra. A rézbádog élettartama legalább száz év, ha jó alatta a deszkaborítás, vagyis megfelelő minőségű fából van megcsinálva, ezért szándékoztuk ezt a megoldást választani. Miután átvágtuk a falakat, melyek már 2016 óta száradnak, belülről is szeretnénk elvégezni a vakolást. A templomban ugyanis emiatt jelenleg több a por, és mindez a takarítást is nehezíti. Nagy kincsnek tartjuk a több mint 200 éves templomunkat, de természetesen azt is tudjuk, hogy az épület rendszeres karbantartást igényel — hallottuk a plébános úrtól.

A törökbecsei Assisi Szent Klára-templomot 1804-től 1809-ig építették annak a kis templomnak a helyére, amely 1800-ban összedőlt. A bánáti falu központjában levő jelenlegi templom tornyában négy harang szól a mintegy 1500 törökbecsei hívőnek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..