home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fél éve tartanak a harcok
2022.08.18.
LXXVII. évf. 33. szám
Fél éve tartanak a harcok

Adományozó konferencia — A tél előtt véget kell vetni a harcoknak — Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald’s

Adományozó konferencia

Több mint másfél milliárd euró gyűlt össze Ukrajna katonai képességeinek támogatására az Oroszországgal vívott háborújában — közölte Morten Bødskov dán védelmi miniszter a Koppenhágában megszervezett adományozó konferencia utáni sajtótájékoztatóján. A felajánlások a konferencia 26 részt vevő országától származnak. Egyes államok képviselői jelezték, hogy hazatérve megbeszélik a kérdést, és esetleg növelik hozzájárulásuk mértékét. A tárcavezető közölte, az összeget új fegyverzet vásárlására, ukrán katonák kiképzésére, illetve aknamentesítésre fordítják. Hozzátette, szeptemberben újabb találkozót terveznek, melyen megvitatják a most ígért összeg felhasználását, illetve az esetleges újabb segítséget. A konferencián pénzügyi alap létrehozásáról is döntöttek az Ukrajna számára gyártandó fegyverzet finanszírozásának növeléséhez. A dán törvényhozás épületében megtartott összejövetelen Ausztrália, Bulgária, Nagy-Britannia, Németország, Georgia, Dánia, Izland, Kanada, Lettország, Litvánia, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Államok, Ukrajna, Finnország, Franciaország, Csehország, Svédország, Észtország, Japán és az Európai Unió képviselői vettek részt.

 

A tél előtt véget kell vetni a harcoknak

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak — jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Kijevben. Figyelmeztetett, máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkreteszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen. „Ez az okok egyike, amiért maximális erőfeszítéseket akarunk tenni, hogy a háború aktív fázisát az ősz végéig lezárhassuk” — fogalmazott, hozzátéve, a harcok már csaknem fél éve folynak. Jermak hangsúlyozta, az ukrán hadsereg mindent megtesz az Oroszország által elfoglalt területek visszaszerzéséért. Ám minél jobban beássák magukat az orosz katonák az ukrán területen, annál nehezebb lesz ezt megtenni — tette hozzá. Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője pedig az áramvezetékek elvágását helyezte kilátásba, ha Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai létesítményt rákötik az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget hálózatára.

 

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald’s

Hónapokig tartó zárva tartás után ismét beüzemeli ukrajnai éttermeit a McDonald’s — jelentette be az amerikai székhelyű vállalat nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy. A nyugat-ukrajnai és a kijevi éttermeket fokozatosan nyitják majd meg. A gyorsétteremláncnak 109 üzlethelyisége van Ukrajna-szerte, az azonban nem derült ki, hogy ebből hányat terveznek ismét kinyitni. Annyit elmondtak, hogy az első néhány hónapban főleg a beszállítókkal kezdenek el dolgozni, hogy meg tudják oldani az egyes üzletek megfelelő felszereltségét és ellátását. Pomroy hozzátette, emellett a munkavállalókkal is egyeztetniük kell, és biztonsági intézkedésekre is szükség van a háború miatt.

(Az MTI hírei alapján összeállította: K. R.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..