home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fekete nap
2017.04.24.
LXXII. évf. 17. szám
Fekete nap

Túl sok a motoros baleset — Gondot okoz a migránsok itt-tartózkodása — Az egykori Agrokomerc-botrány után egy még nagyobb: az Agrokor-ügy — Egy kismalac...

Túl sok a motoros baleset

Április elején egy nap, pontosabban néhány óra leforgása alatt öt motorkerékpáros vesztette életét a szerbiai utakon.

„A balesetek oka a legtöbbször a gyorshajtás, a nem megfelelő védősisak viselete és a kétkerekűek szabálytalan kivilágítása” — nyilatkozta Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója. „A motorosok sokszor csupán egyszerű munkavédelmi sisakot viselnek, viszont a bukósisak külön szabvány szerint készül, és okvetlenül rögzíteni kell a fejre. Továbbá rikító színűnek kell lennie, hogy a motoros mindenki számára jól látható legyen” — mondja a szakember. A balesetek legfőbb oka azonban a gyorshajtás és az útviszonyoknak nem megfelelő közlekedés. Ilyenkor a motoros nagyon könnyen elveszti uralmát a jármű felett. (Blic)

Gondot okoz a migránsok itt-tartózkodása

Szerbiában jelenleg körülbelül 6000 migráns tartózkodik. Radoš Đurović, a Menedékjogi Központ igazgatója kijelentette, az, hogy a Közel-Keletről érkező migránsokat és menekülteket nem akarják visszafogadni azok az országok, amelyekből jöttek, egyre nagyobb gondot okoz Szerbiának. „A menekültek egyre hosszabb ideig maradnak hazánkban, ezért másként kell velük foglalkoznunk, de erre mi nem vagyunk felkészülve” — mondja Đurović. Arra a kérdésre, hogy Szerbia miért nem tudja visszaküldeni ezeket az embereket, ezt válaszolta: „Éppen ez a probléma lényege. Macedóniával nem jó a kapcsolatunk, a bolgárokkal meg körülményes az együttműködés. Egyszerűen nem fogadják vissza azokat, akik átjöttek Szerbiába, a migránsok származási országainak többségében — például Afganisztánban vagy Szomáliában — pedig egyáltalán nincs diplomáciai képviseletünk. Másrészt a harmadik országok sem nagyon kapkodnak, hogy befogadják ezeket az embereket, mert az ellátásuk igen költséges. (Blic)

Az egykori Agrokomerc-botrány után egy még nagyobb: az Agrokor-ügy

Mi a közös az Agrokomercben és az Agrokorban? Először is mindkettő olyan élelmiszeripari vállalat, amelyből egy szerény indulás után viszonylag gyorsan hatalmas üzletlánc lett.
Az Agrokomerc 1971-ben még csak egy 26 embert foglalkoztató szövetkezet volt, de csakhamar az akkori Jugoszlávia egyik legnagyobb élelmiszeripari cégévé nőtte ki magát. A vállalatot az a Fikret Abdić vezette, aki ma Velika Kladuša polgármestere. Időközben sok minden történt vele, például csaknem tizenegy évet töltött börtönben a háborús bűnei miatt. Az Agrokomercnek 1987-re 13 600 munkása és évi 10%-os kiviteli növekedési mutatója volt. Az 1987-ben bekövetkezett gyanús tűzeset után azonban megkezdődött a cég pénzügyi helyzetének kivizsgálása, és bombaként robbant a hír, hogy az Agrokomerc mintegy 400 millió dollár értékben adott ki fedezet nélküli váltókat, méghozzá több mint hatvan akkori jugoszláv banknál. Az ügyből végül a ’80-as évek egyik legnagyobb gazdasági botránya lett.

Ami viszont a jelent illeti, az Ivica Todorović vezette Agrokorral kapcsolatban most az a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz az óriáscég 60 000 dolgozójával. Egyelőre csak annyi biztos, hogy van ok az aggodalomra. A vállalat munkásainak egyik fele Horvátországban, a másik pedig Boszniában, Szlovéniában és Szerbiában dolgozik. Elemzők szerint a botrány negatív következményei elsőként a beszerzőket fogják érinteni. A változások már megkezdődtek, hiszen a céget már egy másik vállalat, az Alvarez and Marsal vezeti és menedzseli. Valószínűleg az Agrokor-botrány is egy bonyolult és hosszadalmas történet lesz. (Nova srpska politička misao)

Egy kismalac...

A malac felvásárlási ára Szerbiában megkétszereződött. A téli 160 dinár után most a malachús 330 dinárba kerül a Jagodina és Čačak környéki piacokon. A drágulás oka feltehetően nemcsak a húsvéttal magyarázható, hanem a sertéshúshiánnyal is. A fogyasztók viszont egyelőre még semmit nem éreznek ebből, mert a kereskedők nem módosították az árakat. (Politika)


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..