home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fejlődő Topolya
Tóth Tibor
2020.06.16.
LXXV. évf. 24. szám
Fejlődő Topolya

Június 21-én önkormányzati, tartományi és köztársasági választásokat tartanak Szerbiában. Topolya községben eddig négy listát adtak át a részt venni szándékozó pártok, a Vajdasági Magyar Szövetség a 4-es sorszámot kapta. Tomik Nimróddal, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi listavezetőjével a lista összetételéről, az elmúlt időszakban megvalósított és a most is folyó beruházásokról, valamint a választások utáni időszakra vonatkozó tervekről beszélgettem.


Tomik Nimród (Fotó: Rind)

— Célunk vezető szerepünk megtartása Topolyán és a község falvaiban. Bízunk benne, hogy a leendő polgármester továbbra is a mi sorainkból kerül majd ki. Hogy ki lesz az a személy, azt a választások után tudjuk pontosan megmondani, listavezető vagyok, nem polgármesterjelölt. Listánkon a VMSZ jelöltjei mellett a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga jelöltjei is helyet kaptak. Eddig rajtunk kívül a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt adta át listáját, tehát a községben mi vagyunk az egyetlen magyar választási lehetőség. Az aláírásgyűjtés rendkívül gördülékeny volt, az embereknek nem kellett telefonálgatni, maguktól jöttek és támogattak bennünket. A 2017-beli helyi közösségi választáson olyan nagy fölénnyel nyertünk, mint előtte még sosem. A három évvel ezelőtti választások előtt egy hónappal lettem a párt helyi szervezetének elnöke, és elmondhatom, hogy egy nagyon jó csapatot sikerült kialakítani. Igaz a mondás, mely szerint egyedül nem megy, eredmények csakis csapatban érhetőek el. A civil életből érkeztem, hiszen a Gazdakörnek 2012 óta vagyok a tagja, majd elnökségi tagja, egyik alapítója vagyok a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak, ahol öt éven át az elnöki tisztet is betöltöttem. A civil életben szerzett tapasztalataimat a politikában próbálom hasznosítani. Itt is, ott is fontos a szervezés és a csapatban való gondolkodás — mondta Tomik Nimród, és hozzátette, hogy igyekeztek figyelembe venni a nők és a férfiak részarányát, három férfit két nő követ a listán, de arra is nagy hangsúlyt helyeztek, hogy a jelöltek egyetemi vagy főiskolai végzettségűek legyenek.

A topolyai községi képviselő-testület az eddigi 41 helyett a jövőben 35 tagot számlál. A VMSZ-lista második helyén a rutint képviselve a jelenlegi polgármester, Kislinder Gábor található, a 3-as sorszám a község motorjának is nevezett Szatmári Adrián neve elé került, az első hatban még Boros Karolina, Csúszó Enikő és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a községi szervezet elnöke kapott helyet.


A hotel épületén is zajlanak a munkálatok

Az elmúlt időszak községbeli fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy lebontották az éveken át árván hagyott medencét, majd megkezdték az újjáépítését, és a tervek szerint 2022-ben elkészülne az új létesítmény.

— Az önkormányzatnak és a VMSZ-nek is köszönhető, hogy Topolyára labdarúgó-akadémia került, és az is örömre ad okot, hogy a TSC egy modern stadiont épít. A szennyvíztisztító építése is folyamatban van, a 600 millió dináros beruházásból 100 millió dinárt a község teremtett elő. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a szennyvíztisztító és a rá kapcsolódó fővezeték a jövő tavaszra készül el. A Krivaja folyó már évek óta keseríti a bajsaiak, kishegyesiek és topolyaiak életét. Reményeink szerint a szennyvíztisztító megépítésével azok a vállalkozók, akik a Krivaja legfőbb szennyezői, másképp gondolkodnak majd, és rá tudjuk venni őket, hogy tegyenek valamit a szennyezés csökkentése, illetve megszüntetése érdekében. Elkészült a diákotthon épülete, a tanulók szeptemberben költözhetnek be az objektumba. A város központjában levő hotel felújítás alatt áll, a tetőszerkezet már elkészült. A tájházban, a művésztelepen és a színházban is jelentős felújítási munkálatok történtek, és sikerült tartalommal megtölteni őket. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően az ipari parkban több meglevő vállalat bővült, de új beruházók is érkeztek, néhány céggel pedig jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy befektetnének Topolyán. Ezekben a vállalatokban nemcsak a körülmények javultak, hanem több munkahely is létesült. Falvaink közül Bajsán a fürdőmedence kiépítése után a Zákó-kastély újjáépítése következik, Bácskossuthfalván és Pacséron a fürdők további fejlesztése szerepel a prioritások között, Zentagunarason a visszavásárolt színházterem felújítása a következő lépés, Gunarason pedig a civil központ bővítése az elsődleges feladat — sorolta a listavezető.


Folyik a medence építése, háttérben a szintén készülő stadion

A megoldásra váró feladatok közül a légszennyezettség problémáját említette elsőként, melyre a legjobb megoldást keresik. A tervek között szerepel még az 1906-ban felszentelt Sarlós Boldogasszony katolikus templom rossz állapotban levő tornyának felújítása. Előbb a felfelé vezető lépcsők tervdokumentációját, majd a lépcsőket készítik el, és csak ezután derül ki, mi a helyzet a toronyban, és mennyi pénzbe kerül a felújítás. Topolya azon kevés községek egyike, amelyeknek nincs sportcsarnokuk, a tervek szerint tartományi támogatásból ez is megoldódna. Emellett a szennyvízhálózat bővítése is fontos feladat.

— A Topolyai-tó környékének egy része természetvédelmi területté lett nyilvánítva. Parkőröket szeretnénk alkalmazni, akik az utóbbi időben több alkalommal előfordult madármérgezések ellen tudnának fellépni. Az Arcus Környezetvédő Egyesülettel kiváló együttműködést valósítunk meg, melyet még szorosabbra szeretnénk fűzni. Egy határon átívelő pályázatból a tó partján autóskemping létesül. Szeretnénk, ha a tavat körbe lehetne sétálni, kerékpározni. Mivel természetvédelmi övezetről van szó, szilárd útburkolatot nem lehet a tó köré építeni, viszont zúzott követ le lehet szórni. Fontosnak tartjuk a tó további fejlesztését az elkövetkező négy évben — mondta Tomik.


A leendő szennyvíztisztító (Tóth Péter felvétele)

A kampány főként a világhálón, újságokban, televízióban és rádióban folyik, nagyobb rendezvényeket nem szerveznek, az aktivisták a hét végéig keresik fel a polgárokat. A napokban a németországi Ulm városától kapott tűzoltókocsit adják át rendeltetésének, de a Hősiesség és szolgálat — Topolya a nagy háborúban (1914—1918) című kötet eladásából befolyó összeget szintén a Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek juttatják el, megköszönve a járványhelyzet alatti tevékenységét.

Zárásként Tomik elmondta, hogy minden jó ötletet támogatnak, és abban bíznak, hogy a községbeli polgárok értékelik az elmúlt években elvégzett tevékenységüket, június 21-én pedig újra bizalmat szavaznak nekik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..