home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Fejlesztések, beruházások Bácskossuthfalván
Tóth Tibor
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Fejlesztések, beruházások Bácskossuthfalván

A Magyar Összefogás jelöltjei bácskossuthfalvi látogatásuk alkalmával megtekintették a Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) felújított klubhelyiségét, majd útjukat az Idős Kovács Gyula Általános Iskolában folytatták, és részt vettek a tornaterem új nyílászáróinak átadóünnepségén.

Az egykori jegyzőházban a vendégeket, köztük Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkárt és Fremond Árpádot, a Magyar Összefogás listavezetőjét Fazekas Róbert, Bácskossuthfalva Helyi Közössége Tanácsának alelnöke és dr. Crnkovity Gábor, a MÉF elnöke fogadta. A küldöttség megtekintette az épületben lévő Teleházat, a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókkönyvtárát, majd a MÉF teljesen felújított, sárgára meszelt nagytermében, mely a jövőben különféle közösségi rendezvényeknek, könyvbemutatóknak ad otthont, Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője szólt a jelenlévőkhöz.


A nyílászárók átadását jelképező szalagot Szakállas Zsolt és dr. Crnkovity Gábor vágta át

— Az elmúlt évtizedekben alkalmam volt megtapasztalni, hogy a bácskossuthfalvi civil szervezetek, egyesületek mit tettek le az asztalra. Legjobb intézményvezetőink, illetve a helyi közösségben komoly szerepet vállaló, a közösséget és a települést fejlesztő személyek azok soraiból kerültek ki, akik fiatalként is a civil élettel, civil egyesületek vezetésével foglalkoztak, és bármilyen támogatás nélkül próbáltak tenni a közösségért. A politika és a közösségi élet iránt érdeklődők számára előnyt jelent, ha korábban a civil szervezetekben tevékenykedtek, ugyanis ott megtapasztalhatták az életben előforduló nehézségeket, és ebből építkezve a politikában is könnyebben megtalálják a megoldást. Örülünk, hogy a MÉF folyamatosan rendezvényeket szervez, hogy a Teleház is fennmaradt, a faluban működő civil szervezetek szoros kapcsolatban állnak a helyi közösséggel és Topolya Önkormányzatával. Egy háló, egy bizalmi kapcsolat alakult ki a civil szervezetek vezetői, a helyi, az önkormányzati és a felsőbb szinteken tevékenykedő vezetők között, aminek eredményeként ezt a közösséget méltón tudjuk képviselni. A művelődési és egyéb szakmai szervezeteink mellett civil és ifjúsági egyesületeink is fontos szerepet töltenek be a közösségépítés szempontjából.


Fremond Árpád szól a jelenlévőkhöz a MÉF nagytermében

Az egykori jegyzőház épületének felújítását, rendbetételét a helyi, akkori fiatalok 1998-ban indították el. Az elmúlt időszak munkálatai a padló cseréjét, az átjáró és az álmennyezet kiépítését, a fal vízmentesítését és befestését foglalták magukban. A közösségi szerepét visszanyerő épületben a MÉF klubhelyisége mellett a Teleház, a könyvtár és egy vendégház is helyet kapott.

— A következő évben a Teleház helyiségét újítanánk fel, és befejezése után elmondhatjuk, hogy az épület szíve-lelke, motorja lesz ennek a közösségnek. Tavaly az MNT több mint 6 millió dinárt különített el a fiókkönyvtár teljes felújítására és bebútorozására, az idén az értelmiségi fórum székházának munkálataira topolyai önkormányzati forrásokból és a bácskossuthfalvi helyi járulékból 2 millió dinárt fordítottunk. Számításaink szerint az épület teljes befejezéséhez 1,5 millió dinárra van szükség. Bízunk benne, hogy jövőre ez is megtörténik — mondta Fazekas Róbert, Bácskossuthfalva Helyi Közössége Tanácsának alelnöke.


A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókkönyvtárában

A jelöltek és házigazdáik körbejárták az épületet, megtekintették a fiókkönyvtárt és a Teleházat, majd a küldöttség az Idős Kovács Gyula Általános Iskolába ment, ahol először dr. Crnkovity Gábor igazgató üdvözölte a jelenlévőket, majd Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár szavai következtek. A diákokhoz intézett beszédében elmondta, hogy a beruházások a tanulókról szólnak, hiszen az iskola, mint épület és intézmény, diákok nélkül nem működhetne.

— A mi feladatunk minél jobb körülmények megteremtése számotokra a tanuláshoz, a ti feladatotok pedig, hogy minél jobb eredményeket érjetek el. Általános iskolai éveitek alatt gyakran kerültök választás elé, a tanintézménynek pedig fel kell készítenie benneteket arra, hogy minél jobban, könnyebben tudjatok dönteni. Választanotok kell a tantárgyak és a tankönyvek közül, az általános iskola befejezése után pedig középiskolát választotok, ahol folytatjátok tanulmányaitokat. Ezért is tanuljatok, tegyetek meg mindent a jó eredményekért — mondta az átadóünnepségen Szakállas Zsolt, majd az igazgatóval átvágták a nyílászárók átadását jelző szalagot.

Újságírói kérdésre Szakállas Zsolt elmondta, az oktatási titkárság négy-öt éve hirdet pályázatot az iskolaépületek felújítására. A tartomány területén található 550 oktatási intézmény szükségleteit nem tudják egyszerre kielégíteni, mivel a pályázatok alkalmával szétosztott összeg nagysága évről évre változik.

— Többéves ciklusnak értünk a végére, hiszen a nyílászárók egy részét már tavaly kicseréltük, most pedig a fennmaradt részt is befejeztük. Fontosnak tartom, hogy a tartomány a 2023. évben is támogassa az iskolák felújítását, hiszen az oktatás minősége attól is függ, diákjaink milyen körülmények között tanulhatnak — mondta Szakállas, majd hozzátette, hogy az átadott fejlesztés értéke 3 millió dinár.

A 260 tanulót számláló magyar tannyelvű általános iskolában, mely harmincfős napközis csoportot is működtet, néhány éve kezdődött meg az épület hőszigetelése. A beruházás, a rendelkezésre álló eszközöktől függően, több fázisban valósul meg, következő lépésként a tornaterem falainak szigetelését végzik el.


  1. Befejeződött a tornaterem nyílászáróinak cseréje 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..