home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Fejlesztések Topolya községben
Tóth Tibor
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Fejlesztések Topolya községben

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetősége, dr. Pásztor Bálint megbízott elnökkel az élén, Topolya községbe látogatott.

A folyamatosan fejlődő falu

A küldöttség elsőként Bácskossuthfalván megtekintette az új térburkolatot kapott Szent István utca központi részét, majd Kasza Attila asztalosműhelyébe látogatott. A díszes térburkolat a Falu Szíve program első fázisa.

Pásztor Bálint elmondta, hogy a település hivatalosan falunak számít, de nagyon városias, és ehhez a jelleghez tesz hozzá az új díszköves burkolat is.

— Topolya községben a város mellett a hozzá tartozó települések is fejlődnek. Minden év végén az önkormányzat és a település vezetői megbeszélik, hogy a következő évben melyik település mire pályázik, az önkormányzat hol, mit támogat. A VMSZ-ben azért szállunk síkra, hogy önkormányzataink fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához tartományi és köztársasági eszközöket tudjunk biztosítani, ami lehetővé teszi, hogy következő lépésként maga az önkormányzat elő tudja segíteni a falvak életminőségének javítását. Számunkra a műemlékvédelem kiemelten fontos, épített örökségünk megőrzéséhez erős politikai érdekképviseletre van szükség. Ugyanakkor szükség van olyan cégekre és mesteremberekre, akik a műemlékvédelemhez gyakorlati értelemben hozzá tudnak járulni. A Prosperitati Alapítványnak, illetve a VMSZ által elindított vajdasági gazdaságfejlesztési programnak nagyban köszönhető, hogy ilyen cégeink és vállalkozóink vannak. A gazdaságfejlesztési program folytatását hamarosan bejelentjük, újabb pályázatok jelennek meg a kistermelők, kisvállalkozók számára annak érdekében, hogy az itthon maradás, a szülőföldön való boldogulás reális célkitűzés maradhasson a jövőben is. A VMSZ-nek tartományi és köztársasági szinten is erős érdekképviseletre lesz szüksége a megkezdett projektumok további támogatásához, ezért fontosak a december 17-ei választások.

Méhes Béla, a VMSZ bácskossuthfalvi helyi szervezetének elnöke, a párt köztársasági képviselőjelöltje kiemelte, hogy a település központját kisvárosi központtá szeretnék alakítani.

— A járda felújítása és díszes térkövekkel való burkolása 7,8 millió dináros fejlesztésből valósult meg, amit községi költségvetésből és a helyi járulék forrásaiból biztosítottunk. A Falu Szíve programot szeretnénk folytatni, azokra a helyekre összpontosítanánk, ahol sok ember megfordul, amit gyakran használnak az emberek.

Fazekas Róbert, a VMSZ községi elnöke, tartományi képviselőjelöltje kiemelte, hogy a járdaprogram jövőre az Echo ifjúsági otthontól az egészségházig folytatódik, a színház padlózatának felújítását pedig a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szeretnék megvalósítani.

— A tartománytól a legtöbb támogatás a helyi általános iskola felújítására érkezett, köztársasági forrásokból pedig, a VMSZ közbenjárására, 333 millió dinár értékben felújításra került a Bácskossuthfalva és Topolya közötti út. A további tervek közé a Pacsér—Bajmok és a Bajmoktól a bácsalmási határátkelőig terjedő szakasz felújítása tartozik.

A VMSZ képviselői Kasza Attila asztalosműhelyébe is ellátogattak, ahol jelenleg a vasútállomások nyílászárói készülnek. A 2015-ben alapított, 18 munkást alkalmazó kisüzem számos vajdasági, műemlékvédelem alatt álló épület felújításában vett részt.

 

Faültetés az újszülötteknek

A következő állomás Zentagunaras volt, ahol az iskolával szembeni parkban tölgyfákat ültettek az idén született tizenkét kisgyermek világrajövetelénke örömére, majd megtekintették a kiszélesített és új aszfaltburkolatot kapott Pék utcát. Pásztor Bálint elmondta, hogy Topolya Önkormányzata támogatja a község településeit, melyek ennek a támogatásnak köszönhetően egyenletesen tudnak fejlődni. Sós Rudolf, az iskolaszék elnöke, tartományi képviselőjelölt kiemelte, hogy immár harmadik alkalommal ültetnek fákat az iskolával szemben lévő parkban.

— Eddig huszonhat tölgyfa került a földbe, a legutóbbi faültetés óta tizenkét baba született, ma az ő tiszteletükre ültetünk fákat. A faültetési akciót a helyi közösség és a helyi tanács álmodta meg, célja pedig, hogy a szülők az első naptól kezdve érezzék, hogy nagyon örülünk minden kisbabának, és annak, hogy itthon alapítanak családot, itthon képzelik el jövőjüket.

 

Ahol a régi álmok megvalósulnak

Topolyán először a 2021-ben épült, telt házzal működő diákotthont, majd a TSC Aréna mellett elsétálva a fürdőt és a város központjában épülő hotelt, melynek egyik része diákotthonként működik majd, a másik részébe pedig az önkormányzat költözik be, tekintette meg a küldöttség. A napot lakossági fórum zárta, melyen Szatmári Adrián, Topolya község elnöke kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség programjával összhangban a Topolya község területén folyó beruházások jelentősen javítják a polgárok életminőségét.

— Az önkormányzat mintegy 20 millió euró értékű szerződést írt alá a Srbijagas közvállalattal, melynek értelmében a község minden egyes településén kiépül a gázvezeték-hálózat, mely eddig csak Topolyán és Bajsán létezett. 2021 végén befejeződött a szennyvíztisztító építése, melyre a tartománytól 500 millió dinárt kaptunk, az önkormányzat pedig 100 millió dinárt fordított erre a célra. Elkészült a tervdokumentáció a csatornahálózat bővítésére, így a jövőben ennek megvalósulásáért lobbizunk. 2021-ben nyitotta meg kapuit a diákotthon, melyet tartományi és önkormányzati forrásokból sikerült felépíteni. Az önkormányzat területén stadion és labdarúgó-akadémia épült, a TSC Aréna mellett városi parkoló került kialakításra. Folyamatban van a fedett medence kiépítése, mely a következő év végére készülhet el, a valamikori hotel kiépítésére pedig nemrég kötöttünk szerződést, melynek összértéke mintegy 315 millió dinár. A kivitelezőnek 480 nap áll rendelkezésére a munkálatok befejezésére, tehát 2025 tavaszáig ennek a projektumnak is be kell fejeződnie. Az épület egyik részében diákotthon kap helyet, a másik részében az önkormányzat működik majd, és minden polgár egy helyen intézheti el az adminisztrációs teendőit. Összetartó, erős közösség vagyunk, mely kezébe veszi a sorsát, és tesz a szebb jövőért. Azon az úton kell tovább haladnunk, melyet Pásztor István elnök úr jelölt ki számunkra. Büszkék lehetünk az eddig elért eredményeinkre. Minden polgárt arra szeretnék kérni, hogy december 17-én szavazzon a Vajdasági Magyar Szövetségre, hogy a megkezdett munkát tovább tudjuk folytatni — mondta a színháztermet megtöltő közönségnek a lakossági fórumon Szatmári Adrián.

Fazekas Róbert, a VMSZ községi elnöke, tartományi képviselőjelöltje kiemelte, hogy a köztársasági listát 999-en, a tartományit 659-en írták alá a községben.

— Szeretnénk, ha Topolya olyan sétálóutcával, méltó központtal, elfogadható iparral ellátott mezőváros lenne, ahol jó élni. Ezért a VMSZ tud a legtöbbet tenni most és a jövőben is. A falvainkat még élhetőbbé tennénk, ahol elérhetők a szolgáltatások, ahol polgárbarát politikát tudunk folytatni, melynek megvannak az alapjai. Ha összefogunk, közösen tekintünk a jövőbe, és együtt gondolkodunk, akkor a céljaink és elgondolásaink valósággá válhatnak — mondta Fazekas.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy jelzésértéke van annak, hogy az MNT elnökének neve is szerepel a köztársasági választási listán, igaz, az utolsó, 250. helyen.

— A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényt és az MNT-hez tartozó hatásköröket nem lehet úgy megvalósítani, ha a vajdasági magyarságnak nincs erős képviselete Belgrádban és Újvidéken. Nekünk, a közösségért az MNT-ben tevékenykedőknek együtt kell működnünk a VMSZ tisztségviselőivel, hiszen ügyeket csak úgy tudunk intézni, ha összefogunk és összetartunk. Érdekünk, hogy a VMSZ minél sikeresebb legyen, és minél több képviselőnk, tisztségviselőnk legyen Belgrádban és Újvidéken egyaránt. Az MNT számára kiemelten fontos, hogy a diákotthon a központban tovább fog épülni, ahogy a fürdő építése is, és a park rendbetétele is. A tartománnyal közösen támogatjuk a diákotthon új, szabadtéri tantermének kiépítését, és a Csáki Lajos Általános Iskolában is különböző fejlesztéseket indítottunk el. Az oktatás területén minden más iskolában és óvodában olyan fejlesztéseket eszközöltünk ki, ami összehangoltan az MNT és az oktatási titkárság közös költségvetéséből valósult meg. Mindent tegyünk meg, hogy december 17-én olyan választási eredmény születhessen, melyre Pásztor István elnök úr is büszke lenne — mondta Fremond Árpád.

Pásztor Bálint elmondta, Topolya hatalmas fejlődésen megy át ezekben az években, hiszen olyan objektumok épültek ki, amelyek nélkül egy település nem tekinthető városnak.

— Felépült a stadion, épül a városi medence és az egykori hotel, ahova áthelyezik a városházát, és egy újabb kollégium is kiépítésre kerül. Topolya mindenképp példaértékű, és azt bizonyítja, ahol a polgármester a VMSZ színeiben politizál, ott komoly fejlődésre lehet számítani. A VMSZ köztársasági, tartományi és magyarországi eszközök idevonzásával régi álmok megvalósulását teszi lehetővé. Ezek olyan projektumok, amelyekről tíz-húsz évvel ezelőtt csak beszéltünk, most pedig megvalósultak, vagy a megvalósulás utolsó szakaszában vannak. Az embereket elsősorban az érdekli, saját utcájában mi történik, és közvetlen környezetében milyenek az életkörülmények. Ezért fontos, hogy az önkormányzat sikeres legyen, mely csakis úgy lehetséges, ha köztársasági és tartományi eszközöket tudunk ideirányítani. Ha a polgárok szeretnék, hogy az utcára aszfalt kerüljön, hogy kiépüljön a gázhálózat és más létesítmények, akkor ki kell menni szavazni, és a VMSZ listájára kell szavazni a tartományi és a köztársasági választásokon is. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen itthon képzeljék el jövőjüket, akik elmentek, azok közül pedig minél többen hazatérjenek. A vajdasági magyar közösség egy emberként sorakozik fel a VMSZ mögött, összefogtak azok a vajdasági magyar pártok, a VMSZ mellett a VMDP és a MEP, amelyeknek fontos a vajdasági magyar közösség. Az egész Kárpát-medencei magyarság mellettünk áll. A közelmúltban megtartott Magyar Állandó Értekezleten a magyarországi miniszterek és a határon túli magyar pártok vezetői is támogatásukról biztosítottak bennünket a közelgő választásokon. Az elkövetkező időszakban hét-nyolc magyarországi miniszter látogat Vajdaságba azért, hogy a kampányban segítsenek bennünket. A választásokig hátralévő időt dolgozzuk végig, mondjuk el az embereknek, hogy a választások milyen téttel bírnak. Célom, hogy édesapám mindannyiunkra és a választási eredményeinkre is büszke lehessen.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..