home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Fehérfejű apróságok
2022.04.15.
LXXVII. évf. 15. szám
Fehérfejű apróságok

Legutóbb patások és szárnyasok gyarapodásáról számoltunk be, most pedig egy olyan kis emlős kerül sorra, amely nemcsak ritkasága okán, hanem amiatt is kiérdemli a figyelmünket, hogy a faj jelentős szerepet kapott a Vadaspark történelmében. A két újabb kölykünk ugyanis fehérfejű selyemmajom, amelynek nemzetközi fajmentő tenyészprogramját hajdan a Vadaspark szakembere, egykori igazgatója, Dr. Gősi Gábor vezette.

A nagy állatkerti szövetségek, mint az európai EAZA és az amerikai AZA, elsősorban az egyes veszélyeztetett fajok tenyésztését és tartását irányító program koordinálására alapultak meg. Európában ezen programok neve EEP, amelynek koordinátora (egy-egy nevesebb szakember az egyes állatkertekben) irányítja az adott faj tartását és tenyésztését, illetve azt is, melyik egyed hová költözzön. A Szegedi Vadasparkban egy Krakkóból érkezett hím, és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított nálunk családot. Olyannyira sikeresen, hogy harmadik éve rendszeresen számíthatunk kölykök születésére. Idén március 30-án került erre sor, és a két kis majom a gondos családtagoknak köszönhetően szépen cseperedik – a látogatóink szeme előtt.

Csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apa cipeli a hátán. A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon. Nem olyan mértékben veszélyeztetett, mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmocskák, de a körülbelül 10 ezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Az állatkerti helyzetük jobb, jelenleg körülbelül 250 egyedük él Európa állatkertjeiben.
Jelenleg a Vadaspark trópusi házában figyelhetik meg a látogatóink a fehérfejű selyemmajom családot. Kérjük, a közelükbe érve ne hangoskodjanak, ne használjanak villanófényt, mert az zavarja őket! Sőt, csendben mi is többet láthatunk.

 

Most már online is lehet jegyet venni!

Ahogy változnak a vásárlói szokások, úgy szembesültünk az évek során azzal, hogy egyre többen vennének állatkerti belépőt online, elővételben. Az elmúlt két év történései még inkább népszerűvé és elkerülhetetlenné tették ezt a vásárlási módot. Emellett mindent megteszünk azért is, hogy a lehető leggyorsabban bejussanak a vendégeink a kiemelt látogatottságú napokon is, amelyből – szerencsére – sok van az év folyamán. Így amellett döntöttünk, hogy biztosítjuk az online jegyvásárlás lehetőségét is, vagyis megteremtjük ennek technikai feltételeit. Még húsvét előtt, vagyis a mai napon, április 14-én indul az online jegyértékesítés, és bízunk benne, sokan kényelmes megoldásnak találják! A Vadaspark honlapjáról is elérhető az online vásárlási oldal: https://ticketbase.eu/partner/szegedi-vadaspark-29

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..