home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Fegyveres rablótámadás Szabadkán
(re)
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám
Fegyveres rablótámadás Szabadkán

,,Először ezt az ajtót törte be a támadó...Szabadka polgárai rettegésben élnek. Már hetek óta szinte minden éjszaka több betörés történik, amelyek során az álarcos rablók nem csupán az értékeket viszik magukkal, hanem tettlegesen bántalmazzák az otthonukban tartózkodó áldozatokat.Csaknem ké...

,,Először ezt az ajtót törte be a támadó...

Szabadka polgárai rettegésben élnek. Már hetek óta szinte minden éjszaka több betörés történik, amelyek során az álarcos rablók nem csupán az értékeket viszik magukkal, hanem tettlegesen bántalmazzák az otthonukban tartózkodó áldozatokat.
Csaknem kétszázra tehető már a betörések száma Szabadka község területén, amelyeket az elmúlt néhány hétben követtek el ismeretlen tettesek. Ismeretlenek a károsultak és a rendőrség számára is. Állítólag egy kb. húszfős bűnözőcsoport garázdálkodik a városban, a rendőrség azonban még mindig sötétben tapogatózik.
A betörések és a rablások immáron újabb fordulatot vettek: péntekig, március 31-éig két gyilkossági kísérletbe torkolló rablótámadást jegyeztek Szabadkán. Egy esetben az otthonában talált idős nénit megkötözték, majd megengedték a gázcsapot. Csak az asszony lélekjelenlétének köszönhető, hogy kiszabadulva a kötelékből, az ablakon át kimenekült a házból. Csütörtökön reggel a kisradanováci helyi közösségben található Priboji utcában lőtte meg áldozatát egy álarcos támadó.
- Éjfél körül járhatott az idő, amikor a férjem arra lett figyelmes, hogy valaki feltörte a garázsajtót - mondja Kasza Ágnes, a meglőtt Mihály felesége. - Ekkor hallottunk valamilyen sejtelmes neszt az udvar felől. A férjem kiment, és csakhamar bekiáltott, hogy hívjam a rendőrséget. A betörő eközben kereket oldott, úgyhogy a rendőrség már nem találta itt. Két nő és négy férfi egyenruhás jött ki hozzánk, szétnéztek, majd megnyugtatásképpen csak annyit mondtak, hogy aludjunk nyugodtan, a rabló már biztosan nem jön vissza. Természetesen nem tudtunk elaludni, és ez volt a szerencsénk...
A mindenre elszánt betörő ugyanis - miután meggyőződött afelől, hogy nem őrködik rendőr a közelben - fél öt tájékán visszatért, ezúttal pisztollyal a kezében.
- Egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy valaki nagyon erősen döngeti az egyik bejárati ajtót - tájékoztat Ágnes. - Mire a férjem odarohant, már be is törte. Kívülről nyomta befelé, a férjem pedig belülről tartotta. Közben kiáltott, hogy telefonáljak a rendőrségre. A betörő hirtelen a másik bejárati ajtóhoz rohant, és azt is betörte. A férjem odaszaladt, de az álarcos már a szobában volt és pisztolyt szegezett a férjemnek, aki közben azt kiabálta, hogy hozzam az ágya mellé készített baseball-ütőt. Én kihoztam, nekiadtam, és elkezdtek dulakodni. A betörő pedig szerb nyelven ezt kiabálta: ,,Miért szóltál a rendőrségnek?! Most megöllek!'
De a hatvanhat éves férfi nem hátrált. Csak ütlegelte a hívatlan vendéget, s akkor az jobbnak látta elmenekülni. Kirohant az udvarra, a férjem meg utána. Átugrotta a kerítést, de még visszafordult és elsütötte a fegyverét. Én már csak a dörrenést hallottam, majd a férjem kiáltását: ,,Hívd a rendőrséget! Meglőtt!'
A férfinak szerencséje volt: a lövedék a térdébe fúródott. A rendőrség egy kis idő elteltével a helyszínre érkezett, és mindent átfésült a lehetséges nyomravezető bizonyítékokat keresve.
- A betörő lábnyomát is kiöntötték gipszből, mindenhonnan ujjlenyomatokat vettek, a töltényhüvelyt azonban nem találták meg - mondja a megtört asszony. - Pedig abból sok mindenre fény derülhetne. Soha senkinek nem tartoztunk sem pénzzel, sem egyébbel. Nincsenek haragosaink sem. El sem tudjuk képzelni, mi késztethette az illetőt, hogy fegyvert használjon a férjem ellen. Engem nagyon megviseltek a történtek, és csak azt tudom javasolni mindenkinek, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy álljon ellen a betolakodónak, mert különben könnyen áldozatává válhat.
Ágnes asszonynak talán igaza lehet. De ha a betörő másodszor már kifejezetten azzal a szándékkal tért vissza, hogy bosszút álljon az idős házaspáron, amiért az riasztotta a rendőrséget, könnyen megtörténhet, hogy eleve gyilkolni akart.
Rémisztő és egyben felháborító, hogy egyáltalán sor kerülhet ilyen szörnyű tettre.
A rendőrség pedig hallgat. Kucsera Géza, Szabadka polgármestere és Kasza József, a VMSZ elnöke is több alkalommal élesen bírálta a rendőrség hozzáállását a betörésekhez, és elítélte a sajnálatos eseményeket, amelyek már hetek óta rettegésben tartják a polgárokat. Eddig csak az értékeinkre és anyagi javainkra kellett vigyáznunk, most már viszont az életünket is féltenünk kell. Szégyenletes és elrettentő, hogy a hatóságra nem számíthatunk, csupán saját lélekjelenlétünkre, ha netalán egy ilyen eset szenvedő alanyaivá válunk.
A történtek másnapján megérkezett szerkesztőségünkbe a szabadkai Belügyi Titkárság közleménye, amelyben az áll, hogy a rendőrség gyors és hatékony munkájának köszönhetően előállították a feltételezett elkövetőt, a szabadkai Igor K. Kolét. A gyanúsított ügyvédje jelenlétében beismerte tettét, és jelenleg a szabadkai fegyházban előzetes letartóztatásban van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..