home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fedezzük fel a kincseinket!
Bíró Tímea
2021.01.31.
LXXVI. évf. 4. szám
Fedezzük fel a kincseinket!

A Szabadkai Városi Múzeum legújabb kiállításáról sok kisgyerek azzal az elhatározással indul haza, hogy régész szeretne lenni. Ezt az új álmot az a lenyűgöző tárlat hívja elő, amely az archeológusok munkáját, Vajdaságban végzett ásatásokat és azok leleteit mutatja be. A Régészeti kisokos elnevezésű kiállítás egy kiváló családi program, mely a gyerekeknek és a felnőtteknek is tud újat mutatni.

A december végén megnyílt, nagy kiterjedésű tárlat magyar, szerb és horvát nyelven szólítja meg a látogatókat. A szerzők, Neda Dimovski antropológus, régész, muzeológus és Mihájlovity Bába Anikó múzeumpedagógus, muzeológus ügyeltek arra, hogy a föld színei jelenjenek meg a térben.


Mihájlovity Bába Anikó, a Régészeti kisokos egyik szerzője

— Neda Dimovski ötlete volt, hogy mi lenne, ha a régészetet mint foglalkozást egy nagyon egyszerű, mégis sajátos módon mutatnánk be a gyerekeknek és a közönségnek. Rendkívül megtetszett az ötlet, ezért úgy gondoltam, mindenben segíteni fogok a kolléganőnek, hiszen múzeumpedagógusként fontos számomra, hogy meg tudjuk szólítani a gyerekeket olyan típusú kiállításokkal, amelyek nem túl komplikáltak, és amelyeket ők is megértenek. Az utóbbi idők tapasztalata az, hogy egyre több tanár tér be hozzánk egy-egy diákcsoporttal, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy elkészítsük ezt a kiállítást — tudtuk meg Mihájlovity Bába Anikótól.

A tárlaton található tárgyak a gyerekek szemmagasságában vannak elhelyezve, illetve a szerzők azokra is gondoltak, akik még nem tudnak olvasni, így a szöveges táblák mellett képek segítségével is megkaphatják a választ arra a kérdésre, hogy mivel is foglalkozik a régész. A gyerekek maguk is kutathatnak, kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb tárgyat, megtudhatják a lelet eredetét.

A látogatók abba is betekinthetnek, hogy milyen anyagokból és hogyan épültek fel a régi házak, illetve hogy a földben milyen maradványok jelezték az egykori épületek helyét. Leginkább az avar és a kőkorból származó szerszámok, használati tárgyak alkotják a kiállítás anyagát, melyek a múzeum gyűjteményének részei, de más korok tárgyai is fellelhetőek.

A gyerekek számára egy alkotórészleget is létrehoztak a szerzők, a régészeti depót, ahol a kis látogatók el tudják készíteni a saját fibulájukat, vagyis a mai kitűzök elődjét, melyről a múzeumpedagógus elmondta, hogy régebben a ruhaanyag megtartására használták. A fibulák mellett gyöngyökből ékszert, az avar kori övek alapján pedig saját övet kreálhatnak maguknak. Mivel meglehetősen bonyolult mintával készültek a régi korok övei, a muzeológusok arra biztatják a gyerekeket, hogy barát-, szeretet- vagy akár boldogságövet tervezzenek maguknak olyan szimbólumokkal, amelyeket jól ismernek és szeretnek.

Érdekes állomása a kiállításnak, amikor a különféle korok háztartási eszközeit látjuk egy helyen, továbbá egykori állatok csontjai is elénk tárulnak. Dinoszauruszok nem éltek a vidékünkön, viszont mamutok annál inkább, ezért egy eredeti mamutagyar is megtekinthető. A kiállításnak ehhez a részéhez hozzájárul Neda Dimovski és Lality Csaba kutatómunkájának eredménye, akik meg is rajzolták a falon a mamut körvonalát, Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor keze nyomán pedig elnyerte a végső kinézetét. A látogatás során az is kiderül, hogy milyen használati tárgyakat lehet készíteni az állatcsontokból.

A tárlat utolsó állomásán az érdeklődők megtudhatják, hogy a város vagy Vajdaság egy-egy részén milyen leletekre bukkantak a régészek az ásatások során.

Mihájlovity Bába Anikó elmondta, hogy a gyerekek a régészetet leginkább a kincskereséssel azonosítják be.

— Elmagyarázzuk nekik, hogy a régész nem kincsvadász, hiszen egészen másféle kincseket ás ki a földből, amit bizonyos szabályok előznek meg. Számunkra az a kincs, ha találunk egy patics- vagy egy kerámiadarabot, egy régi szöget a földben, s ez alapján el tudjuk mondani, hogy milyen volt az akkori korok emberének az élete. Ezáltal derül ki, hogy az emberiség hogyan jutott el a mai napig, és miként alakult ki az a kultúra, amelyben jelenleg is élünk — hangsúlyozta a múzeumpedagógus. Ezután még megosztotta velünk, hogy hét éve dolgozik az intézményben, és mivel az évek során a gyerekek is változnak, a csoportok pedig rendkívül különbözőek, a múzeumpedagógusnak is új ötletekkel, módszerekkel kell megközelítenie őket. Kiemelten fontos, hogy a külföldi példákat követve tudjanak valami újat, mást adni, ami a helyi és a környékbeli gyerekeknek újdonságot hoz.

A kiállítás március 20-áig látogatható keddtől szombatig, 10 és 18 óra között. A gyermekek számára tízéves korig a belépés díjtalan, míg a felnőttek 150 dináros áron tudnak bejutni az intézménybe, és ezzel a belépővel az összes tárlatot megtekinthetik.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..