home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fecskét látok…
Molnár Krekity Olga
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Fecskét látok…

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napja elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták, jelezve a tavasz közeledtét. Ha február 19-én mégis ,,befagyott a pacsirta szája”, akkor a hideg idő még sokáig tart.

Jóllehet Pacsirtatelepen lakom, és a kedvenc madaram is, nem hallottam az idén még az énekét. Ám lehet, hogy csak nem figyeltem rá. Mindenesetre -- olvastam -- az első gólya egy nappal előbb, február 18-án, Julianna napján érkezett meg a magyarországi, Veszprém megyei Tüskevár községbe. Ennek a községnek a létezéséről tavaly szereztem tudomást, amikor barátainkhoz utazva keresztülsuhantunk a településen. Azt is megtudtam, hogy a Kossuth utca 9. előtti villanyoszlopon fészkelő ,,tavaszhírnök’’ már tíz éve óramű pontossággal érkezik meg hosszú útjától, s ha még nem talál is élelmet a behavazott földeken, akkor sem hal éhen, mert a helybeli lakosok etetik. (Ha arra gondolok, hogy hány ember koldul a nagyvárosokban, időjárástól függetlenül, már el is megy a kedvem a népi bölcsességektől, amelyekben -- amúgy -- hiszek.)

A napokban hallottam valakitől, hogy hozzánk, a Délvidékre is megérkeztek a fecskék. Persze ebben nem is lett volna semmi meglepő, hiszen Szent József nemcsak a meleget hozza zsákjában Sándorral és Benedekkel, hanem ki is osztja a sípot a madaraknak, s ettől a naptól kezdve hangos a határ szárnyas kis barátaink fészekrakó, párcsalogató dalától. A bökkenő csak az volt, hogy épp azokban a napokban megint behavazott, s nem tudom, hogy ezek az apró, kékesfeketén ragyogó tollú villásfarkúak a nagy hófúvásban hol találtak maguknak legyet, szúnyogot. Hát menedéket? Remélem, nem a jégcsappal csipkézett ereszaljakban, hanem a langymeleg tehénistállókban, disznóólakban… S bár a szeszélyes időjárás miatt már tavaly jócskán megcsappant a számuk Európában, bízom benne, hogy nem tűnnek el végleg az Alföldről. Mindenesetre a ,,tekergő Gergő’’ nem hagyta el még a vidékünket, itt kószál még a szélfútta rónaságon, s ha kedve szottyan rá, megrázza a szakállát, pirosra csípi arcunkat, bebújik az idős nénik kendőjébe, a fiatalasszonyok szoknyája alá, megdideregteti testünket-lelkünket. Reméljük, mihamarabb felölti hetvenhét bőrbundáját, s valamelyik felhőn végleg elúszik a északi félteke jégmezőire.

Természetesen a kiszámíthatatlan időjárás, a hideg-meleg frontok váltakozása nemcsak az ember kedélyére hat károsan. Megérzi azt fű, fa, állat… A hideg szél nemcsak az ember idegein játszik, mint a hárfa húrjain, búskomorrá teszi még a tejelő állatokat is, állapították meg a szakemberek. Sőt, mondják, később és nehezebben ellenek a tehenek, fialnak a birkák, agresszívabbak az anyakocák, s néha hihetetlenül természetellenes viselkedést mutatnak: például elutasítják borjaikat, nem szoptatják bárányaikat, elhanyagolják kicsinyeiket… A globális felmelegedés következményei nemcsak a ,,gyenge’’ láncszemekre hatnak…

No de a korai húsvét, mint amilyen az idei is volt, jót jelent a népi hiedelem szerint. A megújulást, a föltámadást váró és ígérő természet az embert is magába szállásra, befelé fordulásra készteti, elűzi gonosz szellemeit, és az Élet felé fordítja arcát. Vagyis felfogja: minden, ami történik vele, arra való, hogy tanuljon belőle, hogy fejlődjön általa, még akkor is, ha az a folyamat fájdalmas. A kudarc csak egy állomás a siker felé vezető úton. A fájdalom, a veszteség, a mulandóság miatti aggodalmunk, szorongásunk gyakran elrejti előlünk az új lehetőségeket. Így hát ne mondjuk semmire se azt, hogy elveszítettük, hanem azt, hogy visszaadtuk a Teremtőnek. Minden hátralevő percben újragondolhatjuk és újraformálhatjuk életünket -- értelmet és szépséget adva neki. ,,Fecskét látok, szeplőt hányok’’, tudják…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..