home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Februárius köszöntő
Tóth Lívia
2024.02.08.
LXXIX. évf. 6. szám
Februárius köszöntő

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik a hétvégén Csókán, a művelődési ház színháztermében megtekintették a magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya Táncegyüttesének és barátainak közös estjét.

A Februárius köszöntő című műsorban több fiatal, délvidéki népdalénekes, zenész és táncos lépett színre azzal a céllal, hogy az eredeti, tiszta forrásból származó közös hagyatékkincset a közönség elé tárja. Az összeállítás első részében, Bús János hatásos belépője után, egyéni produkciók sorjáztak: a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara csókai népdalokat, az óbecsei Fokos zenekar — Szabó András, Keszég Ákos, Szerda Balázs, Jovánovity Péter — és Mihók Attila csókai citerás katonadalokat adott elő, Varga Anna az Egy gazdag asszonynak… című balladát énekelte el.

A magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya Táncegyüttesének tagjai, Varga Viola és Gazsó Tibor — Somi művészeti vezetőkkel az élen, fontosnak tartják hitelesen ápolni és megélni a néphagyományt. Ezúttal Varga Viola ötlete alapján az ősi rítusok világából merítettek. A táncos, zenés, szöveges történet cselekményét a magyar néphagyományban jelen lévő ráolvasások, rontások, archaikus imák és kuruzslások gazdag forrásanyagából állították össze. A táncok az egyszerű emberek életéből származó események köré épülnek. Az előadás a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára készült. A táncegyüttes munkáját a Csoóri Sándor Alap támogatja.  

A Rítusok című produkciót Táborosi Margaréta színész, koreográfus rendezte, de a színpadra állításához neves hazai és magyarországi szakemberek segítségét is igénybe vették. A fellépők az érzelmek és az elvárások feszítőereje mögötti szépség kereséséről és a hit megtartóerejéről mesélnek. Az Ördögcsáklya Táncegyüttes mellett közreműködik Jovánovity Patyerek Réka, a Tiszácska leánykar és a Fokos zenekar.

Az elementáris erejű, pergő ritmusú Rítusok méltán érdemelte ki a közönség vastapsát. Az est hangulatát néhány fotóval próbáljuk visszaadni, sajnos, nem sok sikerrel, mert ezt látni kell! 

A rendezvény szervezője a Csóka Művelődési és Oktatási Központ volt.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..