home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 8-a
Martinek Imre
2024.02.08.
LXXIX. évf. 6. szám
Február 8-a

Ezen a napon született 200 évvel ezelőtt (1824-ben) Kecskeméten Muraközy János ügyvéd, festőművész, politikus, Kecskemét város felvirágoztatásának tevékeny gazdasági szakembere.


Kecskemét — 2023. február 17.

A kecskeméti jogi főiskolán Jókai Mór iskolatársa volt (e tényről egyébként a tiszteletére 2019-ben állított emléktábla is beszámol), a festészetnek szentelt életkorszaka bécsi tanulóéveiben pedig Than Mór és Lotz Károly évfolyamtársa volt. 1878-tól gazdasági tanácsnoki funkciót látott el szülővárosában, egyúttal jelentős szerepet vállalva a környék szőlő- és gyümölcskultúrájának fejlesztésében is.

1892. szeptember 2-án hunyt el Kecskeméten. Muraközy János emlékezetét a helyi Ráday Múzeumban 2018. június 20-án megnyitott A kulcsrazárt szoba titkai, Muraközy János élete és festészete című állandó kiállítás is őrzi.

(Külső hivatkozások: radaymuzeum.hu és Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..