home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Február 6-a
Martinek Imre
2024.02.06.
LXXIX. évf. 5. szám
Február 6-a

Ezen a napon született 1838-ban a Vas vármegyei Kőszeg városában Fászl István ornitológus, bencés tanár. A Fertő madárvilágának egyik első jelentős tudós kutatója.


Sopron; a bencés gimnázium (ma: Nyugat-Magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium) fala — 2024. január 1.

Atyja nehéz körülmények között élő cipészmester volt, aki tehetséges fiát beíratta a kőszegi gimnáziumba. Mivel a továbbtanulásra nem volt más módja, 1855-ben belépett a bencés rendbe, így lehetősége nyílt a tanári oklevél megszerzésére. Teológiai tanulmányait Pannonhalmán végezte. Oklevele megszerzése után 1861-től 1867-ig gimnáziumi tanár volt Kőszegen. Majd 1867-től 1895-ig a soproni főgimnáziumban tanított. Egyszerre több reáltantárgyat is. Soproni évei alatt a Fertő madárvilágát kutatta, ugyanakkor — igaz, névtelenül — Sopron és környéke légyfaunáját górcső alá vevő saját kutatómunkájának eredményeit is publikálta. Ezen gyűjteménye sajnos megsemmisült. Madártani munkásságának elismeréséül 1896. március 21-én a vallás- és közoktatásügyi miniszter a Magyar Ornitológiai Központ levelező tagjává nevezte ki.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fászl István 1900. január 26-án hunyt el Sopronban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..