home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Február 6-a
Martinek Imre
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
Február 6-a

Ezen a napon végezték ki 1711-ben Budán béri Balogh Ádám kuruc brigadérost, dunántúli középbirtokos nemest.

1665 körül született Hegyhátkisbéren, Vas vármegye egykor önálló községében. A Rákóczi-szabadságharc idején a kezdetekkor császári katonaként, a későbbiekben pedig az egyik legbátrabb kuruc tisztként vált ismertté. Több híres és sikeres portyája következtében neve messze földön ismertté vált, amiért 1708-ban magától a Nagyságos Fejedelemtől kapott brigadérosi (tábornoki) kinevezést. 1710-ben a császári csapatok fogságába esett, a kiváltását célzó tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, mert a császáriak dezertőrnek nyilvánították.

(Külső hivatkozás: Rubicon.hu)

A brigadéros emlékezetét Budán (a Törökvész városrészben) utca, illetve egy róla elnevezett tenyérnyi (csupán 0,8 hektár összterületű!) természeti oázis, az 1975-ben létrehívott Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Terület őrzi. Az úgynevezett helyi szintű védettséget a lokáció elsődlegesen a geológiai értékei, illetve részben a növényvilága és az itt fészkelő madárállománya miatt kapta, meglétét pedig mindmáig tömör sziklaképződményei szavatolják: körülményes építkezni rá! A kuruc tisztről elnevezett szikla tetejéről kilátás nyílik a városra, a természeti formáció tövében pedig barlang található.

Jegyzetünk fotói 2022. május 3-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..