home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 5-e
Martinek Imre
2024.02.05.
LXXIX. évf. 5. szám
Február 5-e

Ezen a napon született 1932-ben Budapesten dr. Martin György — Tinka Erkel-díjas magyar tánctörténész, néprajzkutató, zenefolklorista, a nemzetközi rangú magyar tánckutatás megteremtője.


Budapest, V. kerület — 2023. október 4.

1951-től végzett rendszeres gyűjtőmunkát a néptánc és a népzene területén. Nemcsak Magyarországon, hanem a szomszéd országokban is járta a falvakat, és tanulmányozta az ott élők táncait. Összehasonlító tánckutatással is foglalkozott. Minden gyűjtőútján — tánczenei lejegyzések mellett — a népdalokat is feljegyezte. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Dr. Martin György néptáncgyűjtő tudományos munkássága posztumusz (2013-ban) lett Magyar Örökség díjas.

„…a legképzettebb, a legelszántabb, a nehézségektől vissza nem riadó, legeredményesebb gyűjtő volt, aki minden keresetét e gyűjtésekre és az ahhoz szükséges eszközök beszerzésére költötte. Magnetofon készüléke, filmfelvevője is volt, megtanulta a táncírást, a kísérőzenét is maga tudta lekottázni. A felvett táncokat szinte mind meg is tanulta, a legapróbb részleteket is rögzítve. Tudományos igényessége mellett kötelességének érzi a felgyűjtött tánckincset a néptánc-mozgalomnak továbbítani. Minden érdeklődő tánccsoportvezetőnek szívesen tanítja a legnehezebb táncokat is. Nemcsak a magyar, hanem a Kárpát-medence más nemzetiségei közt is gyűjt; segíti a szomszédok táncgyűjtőit. Így lesznek barátai, tisztelői, több tekintetben tanítványai német, orosz, román, szlovák és horvát tánckutatók.”

(Részlet Andrásfalvy Bertalannak a 2013. március 23-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megtartott díjátadó ünnepségen elhangzott laudációjából)

A táncházmozgalom szellemi atyja 1983. október 31-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..