home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Február 24-e
Martinek Imre
2024.02.24.
LXXIX. évf. 8. szám
Február 24-e

Ezen a napon hunyt el 1836-ban a Somogy vármegyei Nikla községben egyházas-nagyberzsenyi Berzsenyi Dániel magyar költő.

„Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.”

Budapest, Józsefváros /Múzeumkert/ — 2022. december 27.

Berzsenyi a Vas vármegyei Egyházashetye községben született 1776. május 7-én, középbirtokos nemesi családban. Sopronban 1788-tól 1795-ig az evangélikus líceumban tanult, ahol inkább testi erejével tűnt ki, mint szorgalmával vagy jó magatartásával.

Sopron — 2023. december 30.

Titokban írt verseit barátja, Kis János lelkész elküldte a korszak irodalmi vezéralakjának, Kazinczy Ferencnek. Berzsenyi felbuzdult a széphalmi mester dicséretén, és egy kötettel lépett a nyilvánosság elé. Ezután egyre kevesebbet verselt, Kölcsey Ferenc kritikája is kedvét szegte. Tanulmányokba kezdett, hogy költészetét a bírálattal szemben megvédhesse. Berzsenyi művészetét az erőteljes kifejezések, költői képek jellemzik. Versei egyéni érzései mellett általános gondolatokat is megfogalmaznak. Hazafias műveiben hangot kap a magyarság iránti aggódás. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: MARTINEK Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..