home 2024. július 21., Dániel napja
Online előfizetés
Február 23-a
Martinek Imre
2024.02.23.
LXXIX. évf. 7. szám
Február 23-a

Ezen a napon hunyt el 1917-ben szülővárosában Zettl Gusztáv műgyűjtő, a soproni művészeti élet mecénása.


Sopron — 2023. december 29.

Gusztáv, aki a későbbiek során polgári foglalkozása szerint jómódú ecetgyáros lett, a szíve szerint viszont mindvégig festő és archeológus, illetve szenvedélyes műgyűjtő maradt, 1852. október 8-án született Sopronban. Életének és munkásságának mélységeibe a sopronanno.hu szócikkét fellapozva kaphatunk érdemi betekintést.

A Zettl Gusztáv hosszú élete során formálódó kollekció (közismertebb nevén: Zettl—Langer-gyűjtemény) 1955-ben vált a nagyközönség által is látogathatóvá egykori lakásában. Az anyag a mai napig a család gondozásában áll, és megnyitása óta változatlan formában tekinthető meg.
(Külső hivatkozás: mozaikmuzeumtura.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..