home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Február 12-e
Martinek Imre
2024.02.12.
LXXIX. évf. 6. szám
Február 12-e

Ezen a napon hunyt el 1991-ben szülővárosában, Budapesten Szendrey-Karper László gitárművész, főiskolai tanár, ki munkásságával elévülhetetlen érdemeket szerzett a művészi gitárzene magyarországi elismertetésében és oktatásának megteremtésében.

„Húrjai csak lemezről pengnek már, de hangszere élő emlék, néma oltár.” (Keresztury Dezső)


Budapest, Belváros /Lipótváros/ — 2022. december 27.

1932. január 28-án született. Rendszeres hangszertanulásba magánúton kezdett, az akkori lehetőségeknek megfelelően. Mindössze hétéves volt. Mivel ifjúsága idején még nem létezett Magyarországon felsőfokú gitároktatás, 1950-ben a Műegyetem építészmérnöki karának hallgatója lett, de két év múlva otthagyta a műszaki tanulmányokat, és végleg a zenei pálya felé orientálódott. 1957-től az Országos Filharmónia szólistájaként szerepelt. Koncertjein először hallhatott szélesebb magyar közönség klasszikus gitárműveket és gitáros kamarazenét. 1953-tól, az országban egyedüliként, fáradozott a szervezett gitároktatás megteremtésén.


Balatonfüred — 2023. augusztus 24.

1973-ban az akkor kereken ezeréves Esztergomban megalapította a Nemzetközi Gitárfesztivált és Szemináriumot.* E város Szendrey-Karper Lászlót posztumusz (2003. március 15-én) emelte díszpolgárainak sorába.

* Az esztergomi találkozón húsz-huszonöt ország fiatal gitárosa és huszonöt-harminc élvonalbeli gitárművész vesz részt alkalmanként. A rendezvény programjában mesterkurzusok, zenekari próbák és a meghívott művészek hangversenye szerepel. A fesztivál végén a hallgatókból szervezett gitárzenekar ad koncertet a bazilikában. Ezeken a koncerteken a hagyomány szerint mindig szerepel egy új magyar mű.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..