home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Február 1-je
Martinek Imre
2024.02.01.
LXXIX. évf. 5. szám
Február 1-je

Ezen a napon hunyt el 1842-ben Pesten Windisch Lipót orvosdoktor, királyi tanácsos, Pest város és megye főorvosa, a pesti Rókus-kórház igazgató főorvosa.


Budapest, Ferencváros /a Szent István Kórház épületének homlokzata/ – 2023. április 28.

A pesti Rókus-kórház igazgató-főorvosa 1765. március 25-én született a morvaországi Gruszbachhan, hol atyja gróf Grundacker jószágkormányzója volt. Hároméves korában atyját elvesztvén a gróf úr személyesen gondoskodott neveltetéséről. Brünnben és Bécsben tanult. 1794-ben a pesti egyetemen sebészi, 1797-ben orvosdoktori oklevelet nyert. Ezen utóbbi évben, illetve 1800-ban a nyitramegyei felkelő seregnek tábori orvosa, valamint több tábori kórház igazgatója volt. 1824-ben magyar nemes lett. 1825-ben pedig Pest városa főorvosává, valamint kórházának igazgatójává nevezte ki.  (Külső hivatkozás: mek.oszk.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..