home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Farsangi mulatságok Vajdaság szerte
Tóth Lívia
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
Farsangi mulatságok Vajdaság szerte

Hamarosan vége a farsangnak, március 2-án megkezdődik a nagyböjt. Éppen ezért az elmúlt napokban, illetve a hétvégén számos vajdasági településen szerveztek jelmezes felvonulást, vidám mulatságot.

Sípolástól, csörgésétől és kiabálásától volt hangos a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola. Több mint 200 gyerek vett részt a rendezvényen, akik vidáman mutatták be jelmezeiket a színpadon. Az alsósok mellett jelen voltak azok a kicsinyek is, akik őszre indulnak első osztályba.

Az iskola minden évben megrendezi a jelmezversenyt, az idei eseményt viszont télűző felvonulással, illetve egy kisebb műsorral bővítették, amelyet a Crystal Dance Studio adott elő.

A szabadkai Pescsara helyi közösségben farsangi hacacárét szerveztek. A gyerekek rendkívül kreatív jelmezekben érkeztek, az összejövetelen a fánkverseny nyerteseit is kihirdették.

Egyebek között macskának, királylánynak és pókembernek öltözött gyerekek töltötték meg a palicsi Magyar Művelődési Központot. A szervezők az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület tagjait látták vendégül, akik a Farsangoló nyulak című előadással örvendeztették meg a jelenlévőket. A jelmezbe öltözött gyerekeket a műsor végén a színpadra várták, majd rövid bemutatkozást követően a zsűri a hat legkreatívabb és a legszebb jelmezbe bújt résztvevőt díjazta.

Csillámpóni, Hófehérke, kalóz és megannyi jelmezes kisgyerek gyűlt össze a VM4K-ban Szabadkán. A mulatság és a köré szervezett táncház, amelyen a Juhász zenekar húzta a talpalávalót, záró akkordja volt az elmúlt hetek műhelyfoglalkozásának, amikor farsangi játékokkal várták a kicsiket, akik a tél végi ünneppel, a nagyböjt előtti szokásokkal ismerkedtek.

Farsangi felvonulást tartottak Szajánban, ahol az általános iskola diákjai és az óvodások, valamint a kísérőik énekelve űzték el a telet. Sokszínű jelmezek, a kihagyhatatlan fánk, éneklés és versmondás jellemezte a mulatságot. A farsangi fánkot a Kolping Társaság sütötte a vidám bulizóknak.

Magyarkanizsán a farsangi programot a helyi Kuckó Nagycsaládos Egyesület szervezte. A gyerekek különféle játékokat játszottak, táncoltak és természetesen elfogyasztották a farsangi fánkot. Az eseményt második alkalommal szervezték meg, és nem csak a nagycsaládos egyesület tagjainak, hanem a község minden gyermekének. A jelmezbe bújt résztvevők a település főterén végigvonulva, énekelve, csörömpölve búcsúztatták el a telet.

A gombosi József Attila Általános Iskola szervezésében látványos farsangi felvonulás zajlott a településen. A Bezdáni Hidak szervezésében Farsangi fánksütést szerveztek. A civil szervezet hálás az együttműködésért a Helyi közösségnek, a Varázspálca csoportnak, a Piros Rózsa Kézimunkacsoportnak, az Ügyeskezű Asszonyok Kézimunkacsoportnak, az Önkéntes Tűzoltó Testületnek.

A fiatalok és az idősebbek is beöltöztek Csonoplyán, hogy elűzzék a telet. Közel százan érkeztek, hogy részt vegyenek a felvonuláson és a különböző előadásokon. Az esemény a helyi anyanyelvápoló csoport színdarabjával kezdődött. A helyi kultúrotthonban az óvodás és az ifjúsági csoport mutatkozott be, ezt követően kezdődött a farsangi mulatság. 

A doroszlói DiSz Ifjúsági Szervezet népszerű rendezvénye a Farsangi jelmezbál. Egy év kihagyás után a helyzet idén megengedte, hogy a hagyományos módon tartsák meg az eseményt a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület termében.

Ötletes jelmezekből nem volt hiány Törökfaluban sem, ahol első alkalommal szervezték meg a farsangolást a településen működő civil szervezetek összefogásával. A felvonulókat 25 kilogramm lisztből készült fánk várta, melyet a helybeli asszonyok készítettek. A rendezvény része volt a bőgőtemetés is.

Több mint húsz éve minden évben a hamvazószerda előtti hétvégén szervezik meg a nagyböjt előtti utolsó farsangi mulatozást Temerinben. A több száz résztvevő ezúttal is vidám hangulatban, fúvószenekar kíséretében búcsúztatta a telet.

Forrás: Pannon RTV, Nyugat-Bácska Portál, Facebook

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..